Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kleren maken de chef

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 18 min
location_on [xx]km
Als je de hitte niet kunt verdragen, blijf dan uit de keuken, zo luidt een bekende quote van voormalig president Harry S. Truman van de V.S. Maar wat moet je eigenlijk dragen in een keuken? Voor keukenpersoneel is goede toepasselijke kleding vereist. Lees hier meer over de kleding van een chef!

Koksbuis: zwart of wit?

De koksbuis is het shirt van de chef. Het kiezen van de juiste jas om in een keuken te werken is niet altijd gemakkelijk. Bij het werken als kok loopt een witte koksbuis een groot risico op vlekken. Maar dat kan natuurlijk ook op je zwarte koksbuis als je met lichte sauzen werkt. Zorg ervoor dat de koksbuis los valt en een beetje ademt zodat je niet snel oververhit.

Koop een koksbuis met pennenzak op de mouw of borst. Omdat je constant op de been bent, is het handig om een ​​zak te hebben om een ​​pen mee te nemen, voor als je dringend een notitie moet schrijven of een bestelling moet bewerken.

Voor vrouwen: welk bh?

Voor vrouwelijke koks is een sport bh aan te raden. Zowel voor de ondersteuning die het biedt tijdens de soms hectische momenten, maar ook voor het ademende en zweetabsorberende materiaal.  

Welke broek?

Broek: zwart, geruit of... gestreept? Voor kleur is uiteraard ook belangrijk wat de werkgever vindt. Let er zelf vooral op dat de broek wijd vol en los om de benen zit zodat het niet plakkerig wordt en je volledige mobiliteit hebt. Cargobroeken met zakken langs de pijpen zijn handig voor het vullen met belangrijke dingen zoals pennen en schone smaak lepels. Werken in een keuken is net zoals werken op kantoor, je moet de juiste benodigdheden bij je hebben.

Hoed of een netje?

Als je lang haar hebt, is het belangrijk dat je de gezondheids- en veiligheidsvoorschriften volgt.  De toque blanche (Frans, voor witte hoed) is de hoge hoed waar iedereen aan denkt als ze proberen te beschrijven hoe een chef eruit ziet. De witte hoed is populair en houdt je haar goed uit je ogen. De schedelkap is ideaal voor kort maar overwoekerd haar omdat hij mooi op de bovenkant van je hoofd rust en tot aan je oren reikt. De chef pet is een lossere hoed met een elastische opening zodat je lang haar kunt samenbinden en in je hoed kunt stoppen. Deze hoed bedekt je hele haarlijn. Een haarnetje is snel en eenvoudig. Deze kan een beetje saai lijken in vergelijking met de toque blanche, maar het klaart de klus. Het is altijd gemakkelijk om wat reserve haarnetjes in een zak te bewaren voor de dag dat je vergeet je hoed mee te nemen. Een kleine zakdoek is geen noodzakelijke vereiste bij het werken in een keuken, maar het is een handig stuk materiaal om in je zak te houden. Omdat je in een warme omgeving werkt, kun je je zakdoek gebruiken om zweet weg te vegen. Zorg ervoor dat je het regelmatig wast. Nog een tip voor vrouwelijk personeel, met een bh met voorsluiting kun je gemakkelijker even snel het zweet van je lichaam vegen.

Slipvaste schoenen

Schoenen zijn belangrijk. Je staat er lange tijd in. Het beste zijn duurzame slipvaste koksschoenen Klompen zijn een favoriet voor mensen die in een keuken werken omdat ze gemakkelijk schoon te maken zijn. Na het lezen van dit artikel weet je al een stuk meer over de kleding van een chef. Wil je ook nog meer weten over de geschiedenis van de horeca? 

30 december '24 ( 8:35)

Verwachtingen horeca verbouwingen in 2025

Als we kijken naar de horeca, dan zien we een duidelijke trend. Het aantal ‘bruine’ kroegen neemt af en duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Omdat het best interessant is om deze ontwikkelingen te volgen en het ook voor horeca ondernemers belangrijk is om mee te bewegen, zijn wij hier verder voor je ingedoken. Zo zien we bijvoorbeeld dat restaurants er steeds vaker voor kiezen om voor een chic interieur te gaan, ook wanneer ze met alle respect voornamelijk spareribs, schnitzels en kipsaté verkopen. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen zich sneller thuis voelen, waardoor er vaak ook een hogere prijs kan worden gevraagd. Een avond eten in een restaurant is namelijk veel meer dan alleen eten, het is een beleving. Wat de verwachtingen voor 2025 zijn, willen we daarom ook graag met je bespreken.

24 december '24 (17:05)

Dagkamers voor creatieve professionals

In de dynamische wereld van vandaag is de behoefte aan flexibele werkplekken groter dan ooit. Voor creatieve professionals, zoals schrijvers, kunstenaars en ontwerpers, is een inspirerende en rustige omgeving essentieel om hun beste werk te kunnen leveren. Dagkamers bieden een unieke oplossing voor deze behoefte. In dit artikel ontcijferen we hoe dagkamers een perfecte werkplek kunnen zijn voor creatieve geesten en waarom ze steeds populairder worden in de horecasector.

26 november '24 (13:52)

De kracht van sfeer in je horecagelegenheid

Sfeer speelt een cruciale rol in het succes van elke horecagelegenheid. Het gaat niet alleen om het serveren van heerlijk eten en drinken, maar ook om de ervaring die je klanten hebben wanneer ze jouw café, restaurant of bar bezoeken. Een goed doordachte inrichting kan de perceptie van je zaak aanzienlijk verbeteren en ervoor zorgen dat klanten terug blijven komen. Van de keuze voor meubels tot aan de verlichting, elk detail draagt bij aan de algehele ambiance.

07 november '24 (13:37)

Breng sfeer in je horecazaak met stijlvolle tafelbladen en tafelonderstellen

De uitstraling van een horecazaak begint bij de juiste inrichting. Tafelbladen en tafelonderstellen vormen daarbij de basis, want ze bepalen voor een groot deel de sfeer en het comfort van je zaak. Met de juiste combinatie van materialen en stijlen kun je jouw horecazaak een unieke en herkenbare uitstraling geven. Of je nu kiest voor een gezellige bistrostijl, een strak industrieel thema of een luxueuze ambiance, een goed uitgekozen tafelblad en onderstel maken direct het verschil.

20 september '24 (10:55)

Word zelf een topchef: check deze vijf tips

Natuurlijk is het heerlijk om uit eten te gaan. Je stapt een restaurant binnen en laat je verrassen door de kwaliteiten van de chef. Misschien ben je een type dat de menukaart niet eens bekijkt en de chef je keuze laat bepalen. Of vind je het juist leuk om de hele menukaart uit te pluizen? Hoe dan ook, in beide gevallen is het resultaat een heerlijk uitje. Nu staat nergens dat je alleen in restaurants echt lekker kunt eten. Ook jij hebt het in je om een topchef te worden. Hoe je dat wordt en wat je daarvoor nodig hebt, ontdek je in dit artikel.

08 augustus '24 ( 9:55)

Breid je team in de horeca verder uit met deze 4 tips

Het uitbreiden van je team is een belangrijke stap voor elk bedrijf dat groeit. Dit wordt nog belangrijker in periodes waar een grote drukte wordt verwacht. Het toevoegen van nieuwe teamleden kan helpen bij het verlichten van de werkdruk binnen het team. Er is tegenwoordig minder vraag naar banen dan aanbod. Het kan dus een uitdaging zijn om de juiste mensen. Het is ook belangrijk om nieuwe teamleden hartelijk te verwelkomen in je team. In dit artikel delen we vier tips om je te helpen je team verder uit te breiden en succesvol te maken.

15 mei '24 ( 9:33)

Verantwoord omgaan met plastic bekers doe je zo

Voor een groot evenement ontkomt je er niet aan: plastic bekers. Veel organisatoren willen graag aan het klimaat denken. Vanzelfsprekend is het niet bepaald haalbaar om dan maar met glas of papier te werken. Hoe graag organisatoren het ook anders zien, plastic bekers zijn nu eenmaal verreweg het meest praktisch wanneer grote groepen mensen voorzien moeten worden van dranken. Hoe ga je als organisator dan op een zo verantwoord mogelijke manier om met plastic bekers? Dat leggen we je uit.

13 mei '24 (11:11)

Nobel drinks – De smaak van Ameland Vondelkoeken ambacht uit Twente

We zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van een bijzondere samenwerking tussen twee familiebedrijven: Nobel Drinks Ameland en Vondelkoeken. Deze unieke samenwerking brengt het beste van beide werelden samen: de heerlijke likeur van Nobel en de verrukkelijke koeken van Vondelkoeken.

26 april '24 (15:16)

Dit zijn de populairste cocktails in Amsterdam Centrum

Als je op zoek bent naar cocktails in Amsterdam Centrum kom je binnen enkele minuten al talloze opties tegen. Van mojitos tot gin & tonics en van prosecco's tot de meest creatieve daiquiris: waar je ook zin in hebt, in onze hoofdstad vind je het! In dit artikel lichten we 3 van de meest geliefde cocktails uit, zodat jij bij je volgende dagje uit weet wat je gaat bestellen!

17 april '24 ( 8:25)

De praktische kant van glazen ramen in restaurants

Glazen ramen kunnen een prachtige toevoeging zijn aan het interieur van een restaurant, maar ze vereisen ook regelmatig onderhoud om ze in optimale staat te houden. Het is essentieel voor restaurantbeheerders om een goed onderhoudsplan op te stellen om de levensduur van de ramen te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd smetteloos uitzien voor de gasten.