Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoe heeft horeca zich door de geschiedenis heen ontwikkeld?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Heb je over een paar dagen een feestje? Als je veel mensen uitnodigt, dan moet je ook aan veel dingen denken. Je moet bijvoorbeeld bedenken wat voor eten en drinken je gaat serveren. Koken kan moeilijk zijn als je voor veel mensen moet koken, zelfs met de hulp van je vrienden. Gelukkig kun je hiervoor altijd een beroep doen op de horeca. Catering is het verstrekken van een voedsel service op een locatie zoals een hotel, bar, restaurant, enzovoort. Met de hulp van catering hoef je je zelf geen zorgen te maken over wat je je gasten moet maken. De meeste horeca bieden menu's met verschillende gerechten waar je uit kunt kiezen. Laat ze je gewoon helpen en geniet van het feest. Het is eenvoudig om een bestelling te plaatsen en dit thuis te laten bezorgen. Met Florevita XL voetenbad relax je gewoon, pak je telefoon, zoek de beste horecazaak en boek ze.

Jaren 1770 tot jaren 1820

Het eerste grote evenement waarvan bekend is dat het in de Verenigde Staten werd georganiseerd, was een bal dat in 1778 in Philadelphia werd gehouden ter gelegenheid van het vertrek van de Britse generaal William Howe. Het bal werd verzorgd door Caesar Cranshell. In de vroege jaren 1820, werd Philadelphia het epicentrum van wat de horeca zou worden. Het horecabedrijf groeide uit tot een gerespecteerd en succesvol bedrijf. Er werkten onevenredig veel Afro-Amerikanen in de horeca. Robert Bogle, die vaak wordt beschouwd als 'de grondlegger van de catering', wordt gezien als degene die voor het eerst de cateringsector professioneel begon te organiseren.

Jaren 1840 tot 1930

Tegen het jaar 1840 had een tweede generatie Afro-Amerikanen in Philadelphia zich gevestigd als cateraars. Ze begonnen hun bedrijven te integreren met restaurants die ze bezaten. De term "cateraar" werd pas in de jaren 1880 op grote schaal gebruikt. Dit is ook het decennium waarin lokale gidsen begonnen met het vermelden van een groot aantal cateraars. Na verloop van tijd vonden blanke zakenmensen hun weg naar de industrie en tegen de jaren dertig waren de zwarte bedrijven bijna verdwenen. In de jaren dertig begon de Sovjet-Unie met het bouwen van openbare cateringbedrijven in de staat als onderdeel van haar collectivisatie inspanningen. Dit werd gedaan om menu's te maken die gemakkelijker te begrijpen waren.

Jaren 60 tot de moderne tijd

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd een rantsoenering systeem ingevoerd. Daardoor waren mensen gewend aan het gebruik van openbare catering. Na het einde van de Tweede Wereldoorlog zocht een groot aantal handelaren naar catering als een alternatief middel om hun bedrijf in stand te houden. In de jaren zestig had het eten in restaurants en andere openbare horecagelegenheden de populariteit van huisgemaakte maaltijden overtroffen. Toen in de jaren 2000 meer vrouwen de horeca ingingen, werd het een trend om koks in te huren om maaltijden te bereiden. Tegenwoordig kunnen mensen gemakkelijk alles bestellen wat ze willen, of het nu voor een enkele persoon is of voor een hele groep. Misschien wil je zelf koken als je ergens kampeert. Kook gewoon je eigen eten terwijl je wacht tot je kleren droog zijn op de camping droogmolen.

30 december '24 ( 8:35)

Verwachtingen horeca verbouwingen in 2025

Als we kijken naar de horeca, dan zien we een duidelijke trend. Het aantal ‘bruine’ kroegen neemt af en duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Omdat het best interessant is om deze ontwikkelingen te volgen en het ook voor horeca ondernemers belangrijk is om mee te bewegen, zijn wij hier verder voor je ingedoken. Zo zien we bijvoorbeeld dat restaurants er steeds vaker voor kiezen om voor een chic interieur te gaan, ook wanneer ze met alle respect voornamelijk spareribs, schnitzels en kipsaté verkopen. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen zich sneller thuis voelen, waardoor er vaak ook een hogere prijs kan worden gevraagd. Een avond eten in een restaurant is namelijk veel meer dan alleen eten, het is een beleving. Wat de verwachtingen voor 2025 zijn, willen we daarom ook graag met je bespreken.

24 december '24 (17:05)

Dagkamers voor creatieve professionals

In de dynamische wereld van vandaag is de behoefte aan flexibele werkplekken groter dan ooit. Voor creatieve professionals, zoals schrijvers, kunstenaars en ontwerpers, is een inspirerende en rustige omgeving essentieel om hun beste werk te kunnen leveren. Dagkamers bieden een unieke oplossing voor deze behoefte. In dit artikel ontcijferen we hoe dagkamers een perfecte werkplek kunnen zijn voor creatieve geesten en waarom ze steeds populairder worden in de horecasector.

26 november '24 (13:52)

De kracht van sfeer in je horecagelegenheid

Sfeer speelt een cruciale rol in het succes van elke horecagelegenheid. Het gaat niet alleen om het serveren van heerlijk eten en drinken, maar ook om de ervaring die je klanten hebben wanneer ze jouw café, restaurant of bar bezoeken. Een goed doordachte inrichting kan de perceptie van je zaak aanzienlijk verbeteren en ervoor zorgen dat klanten terug blijven komen. Van de keuze voor meubels tot aan de verlichting, elk detail draagt bij aan de algehele ambiance.

07 november '24 (13:37)

Breng sfeer in je horecazaak met stijlvolle tafelbladen en tafelonderstellen

De uitstraling van een horecazaak begint bij de juiste inrichting. Tafelbladen en tafelonderstellen vormen daarbij de basis, want ze bepalen voor een groot deel de sfeer en het comfort van je zaak. Met de juiste combinatie van materialen en stijlen kun je jouw horecazaak een unieke en herkenbare uitstraling geven. Of je nu kiest voor een gezellige bistrostijl, een strak industrieel thema of een luxueuze ambiance, een goed uitgekozen tafelblad en onderstel maken direct het verschil.

20 september '24 (10:55)

Word zelf een topchef: check deze vijf tips

Natuurlijk is het heerlijk om uit eten te gaan. Je stapt een restaurant binnen en laat je verrassen door de kwaliteiten van de chef. Misschien ben je een type dat de menukaart niet eens bekijkt en de chef je keuze laat bepalen. Of vind je het juist leuk om de hele menukaart uit te pluizen? Hoe dan ook, in beide gevallen is het resultaat een heerlijk uitje. Nu staat nergens dat je alleen in restaurants echt lekker kunt eten. Ook jij hebt het in je om een topchef te worden. Hoe je dat wordt en wat je daarvoor nodig hebt, ontdek je in dit artikel.

08 augustus '24 ( 9:55)

Breid je team in de horeca verder uit met deze 4 tips

Het uitbreiden van je team is een belangrijke stap voor elk bedrijf dat groeit. Dit wordt nog belangrijker in periodes waar een grote drukte wordt verwacht. Het toevoegen van nieuwe teamleden kan helpen bij het verlichten van de werkdruk binnen het team. Er is tegenwoordig minder vraag naar banen dan aanbod. Het kan dus een uitdaging zijn om de juiste mensen. Het is ook belangrijk om nieuwe teamleden hartelijk te verwelkomen in je team. In dit artikel delen we vier tips om je te helpen je team verder uit te breiden en succesvol te maken.

15 mei '24 ( 9:33)

Verantwoord omgaan met plastic bekers doe je zo

Voor een groot evenement ontkomt je er niet aan: plastic bekers. Veel organisatoren willen graag aan het klimaat denken. Vanzelfsprekend is het niet bepaald haalbaar om dan maar met glas of papier te werken. Hoe graag organisatoren het ook anders zien, plastic bekers zijn nu eenmaal verreweg het meest praktisch wanneer grote groepen mensen voorzien moeten worden van dranken. Hoe ga je als organisator dan op een zo verantwoord mogelijke manier om met plastic bekers? Dat leggen we je uit.

13 mei '24 (11:11)

Nobel drinks – De smaak van Ameland Vondelkoeken ambacht uit Twente

We zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van een bijzondere samenwerking tussen twee familiebedrijven: Nobel Drinks Ameland en Vondelkoeken. Deze unieke samenwerking brengt het beste van beide werelden samen: de heerlijke likeur van Nobel en de verrukkelijke koeken van Vondelkoeken.

26 april '24 (15:16)

Dit zijn de populairste cocktails in Amsterdam Centrum

Als je op zoek bent naar cocktails in Amsterdam Centrum kom je binnen enkele minuten al talloze opties tegen. Van mojitos tot gin & tonics en van prosecco's tot de meest creatieve daiquiris: waar je ook zin in hebt, in onze hoofdstad vind je het! In dit artikel lichten we 3 van de meest geliefde cocktails uit, zodat jij bij je volgende dagje uit weet wat je gaat bestellen!

17 april '24 ( 8:25)

De praktische kant van glazen ramen in restaurants

Glazen ramen kunnen een prachtige toevoeging zijn aan het interieur van een restaurant, maar ze vereisen ook regelmatig onderhoud om ze in optimale staat te houden. Het is essentieel voor restaurantbeheerders om een goed onderhoudsplan op te stellen om de levensduur van de ramen te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd smetteloos uitzien voor de gasten.