Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Doggy bags in Europese restaurants tegen voedselverspilling

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
De afgelopen jaren is er wereldwijd een toename van innovatieve projecten, zoals het SAVE FOOD-initiatief, die tot doel hebben voedselverspilling te verminderen. Naast het promoten van "slimme" en "actieve" verpakkingen om de houdbaarheid van het product te verlengen, zijn er veel initiatieven begonnen om zich te concentreren op "doggy bags". Europa wil nu een inhaalslag maken met landen als de Verenigde Staten en Zuid-Afrika, waar 'doggy bags' in de hele samenleving volkomen acceptabel zijn. Ze worden gezien als een goede manier om een ​​duidelijke vermindering van voedselverspilling te bereiken, veroorzaakt door gasten die hun maaltijden in restaurants niet volledig opeten. 

Het EU-project REFRESH

Het vierjarige EU-project REFRESH loopt nu al sinds juli 2015. 26 partners uit 12 Europese landen en China werken aan innovatieve oplossingen om voedselverspilling tegen te gaan op retail- en consumentenniveau. Het doel is om de algemene factoren die voedselverspilling kunnen veroorzaken, duidelijk te maken. Tegelijkertijd werken projectleden samen met eindgebruikers en partners aan oplossingen die voorgelegd kunnen worden aan overheden. 

500 gram voedsel blijft ongebruikt voor elke maaltijd

Uitgebreide tests hebben aangetoond dat de Sustainable Restaurant Association (SRA) gemiddeld bijna 500 gram voedsel in Britse restaurants voor elke maaltijd ongebruikt blijft, waardoor de schaarse ruimte op stortplaatsen wordt opgevuld. Dit komt door verspilling tijdens de bereiding, door bederf en door restjes op het bord van mensen. Om deze trend tegen te gaan, werd in oktober 2011 in Londen een initiatief opgericht met de titel Too Good to Waste, waarbij gratis 'doggy boxes' worden uitgedeeld aan restaurants.

Too Good to Go, dat onder een gelijkaardige naam loopt, heeft een iets andere benadering. De Deense start-up gebruikt een smartphone-app genaamd Too Good to Go, die als volgt werkt: 

  • De gratis app verbindt restaurants met potentiële klanten.
  • Overtollig eten wordt via de app tegen gereduceerde prijzen aangeboden.
  • Restaurants verdienen geld met eten dat anders wordt weggegooid en klanten kunnen tegen lagere prijzen dan normaal eten en drinken kopen en meenemen in hun Valentino tas.

2,6 miljoen maaltijden bespaard

Niets van dit alles vereist veel inspanning. Met behulp van de app uploadt een restaurant aan het eind van de dag details van zijn overtollige eten en kunnen consumenten de items kiezen die ze willen, deze reserveren, online betalen en vervolgens het eten gaan ophalen bij het betreffende restaurant. Omdat de portiegroottes vast zijn, is het voor klanten echter niet mogelijk om hun eigen dozen mee te nemen. Hiervoor zijn speciale meeneemdozen en papieren zakken ontwikkeld, gemaakt van 100% recyclebare biologisch afbreekbare materialen. Je Shabbies tas hoef je dus niet mee te nemen! 

Restjes bestel je al vanaf één euro en de app is gratis. Aanbiedingen kunnen worden gefilterd op locatie, prijs en ophaaltijd. In Duitsland bestaat de app al sinds 2015 en tot nu toe hebben zich meer dan 1.800 restaurants aangesloten. Het initiatief zelf zegt dat het tot nu toe ongeveer 2,6 miljoen maaltijden heeft "gered" en 6.000 ton CO 2 heeft bespaard in Europa. Ook in Nederland doen steeds meer restaurants en mensen hier aan mee, waardoor voedselverspilling een alsmaar minder groot probleem wordt.

30 december '24 ( 8:35)

Verwachtingen horeca verbouwingen in 2025

Als we kijken naar de horeca, dan zien we een duidelijke trend. Het aantal ‘bruine’ kroegen neemt af en duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Omdat het best interessant is om deze ontwikkelingen te volgen en het ook voor horeca ondernemers belangrijk is om mee te bewegen, zijn wij hier verder voor je ingedoken. Zo zien we bijvoorbeeld dat restaurants er steeds vaker voor kiezen om voor een chic interieur te gaan, ook wanneer ze met alle respect voornamelijk spareribs, schnitzels en kipsaté verkopen. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen zich sneller thuis voelen, waardoor er vaak ook een hogere prijs kan worden gevraagd. Een avond eten in een restaurant is namelijk veel meer dan alleen eten, het is een beleving. Wat de verwachtingen voor 2025 zijn, willen we daarom ook graag met je bespreken.

24 december '24 (17:05)

Dagkamers voor creatieve professionals

In de dynamische wereld van vandaag is de behoefte aan flexibele werkplekken groter dan ooit. Voor creatieve professionals, zoals schrijvers, kunstenaars en ontwerpers, is een inspirerende en rustige omgeving essentieel om hun beste werk te kunnen leveren. Dagkamers bieden een unieke oplossing voor deze behoefte. In dit artikel ontcijferen we hoe dagkamers een perfecte werkplek kunnen zijn voor creatieve geesten en waarom ze steeds populairder worden in de horecasector.

26 november '24 (13:52)

De kracht van sfeer in je horecagelegenheid

Sfeer speelt een cruciale rol in het succes van elke horecagelegenheid. Het gaat niet alleen om het serveren van heerlijk eten en drinken, maar ook om de ervaring die je klanten hebben wanneer ze jouw café, restaurant of bar bezoeken. Een goed doordachte inrichting kan de perceptie van je zaak aanzienlijk verbeteren en ervoor zorgen dat klanten terug blijven komen. Van de keuze voor meubels tot aan de verlichting, elk detail draagt bij aan de algehele ambiance.

07 november '24 (13:37)

Breng sfeer in je horecazaak met stijlvolle tafelbladen en tafelonderstellen

De uitstraling van een horecazaak begint bij de juiste inrichting. Tafelbladen en tafelonderstellen vormen daarbij de basis, want ze bepalen voor een groot deel de sfeer en het comfort van je zaak. Met de juiste combinatie van materialen en stijlen kun je jouw horecazaak een unieke en herkenbare uitstraling geven. Of je nu kiest voor een gezellige bistrostijl, een strak industrieel thema of een luxueuze ambiance, een goed uitgekozen tafelblad en onderstel maken direct het verschil.

20 september '24 (10:55)

Word zelf een topchef: check deze vijf tips

Natuurlijk is het heerlijk om uit eten te gaan. Je stapt een restaurant binnen en laat je verrassen door de kwaliteiten van de chef. Misschien ben je een type dat de menukaart niet eens bekijkt en de chef je keuze laat bepalen. Of vind je het juist leuk om de hele menukaart uit te pluizen? Hoe dan ook, in beide gevallen is het resultaat een heerlijk uitje. Nu staat nergens dat je alleen in restaurants echt lekker kunt eten. Ook jij hebt het in je om een topchef te worden. Hoe je dat wordt en wat je daarvoor nodig hebt, ontdek je in dit artikel.

08 augustus '24 ( 9:55)

Breid je team in de horeca verder uit met deze 4 tips

Het uitbreiden van je team is een belangrijke stap voor elk bedrijf dat groeit. Dit wordt nog belangrijker in periodes waar een grote drukte wordt verwacht. Het toevoegen van nieuwe teamleden kan helpen bij het verlichten van de werkdruk binnen het team. Er is tegenwoordig minder vraag naar banen dan aanbod. Het kan dus een uitdaging zijn om de juiste mensen. Het is ook belangrijk om nieuwe teamleden hartelijk te verwelkomen in je team. In dit artikel delen we vier tips om je te helpen je team verder uit te breiden en succesvol te maken.

15 mei '24 ( 9:33)

Verantwoord omgaan met plastic bekers doe je zo

Voor een groot evenement ontkomt je er niet aan: plastic bekers. Veel organisatoren willen graag aan het klimaat denken. Vanzelfsprekend is het niet bepaald haalbaar om dan maar met glas of papier te werken. Hoe graag organisatoren het ook anders zien, plastic bekers zijn nu eenmaal verreweg het meest praktisch wanneer grote groepen mensen voorzien moeten worden van dranken. Hoe ga je als organisator dan op een zo verantwoord mogelijke manier om met plastic bekers? Dat leggen we je uit.

13 mei '24 (11:11)

Nobel drinks – De smaak van Ameland Vondelkoeken ambacht uit Twente

We zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van een bijzondere samenwerking tussen twee familiebedrijven: Nobel Drinks Ameland en Vondelkoeken. Deze unieke samenwerking brengt het beste van beide werelden samen: de heerlijke likeur van Nobel en de verrukkelijke koeken van Vondelkoeken.

26 april '24 (15:16)

Dit zijn de populairste cocktails in Amsterdam Centrum

Als je op zoek bent naar cocktails in Amsterdam Centrum kom je binnen enkele minuten al talloze opties tegen. Van mojitos tot gin & tonics en van prosecco's tot de meest creatieve daiquiris: waar je ook zin in hebt, in onze hoofdstad vind je het! In dit artikel lichten we 3 van de meest geliefde cocktails uit, zodat jij bij je volgende dagje uit weet wat je gaat bestellen!

17 april '24 ( 8:25)

De praktische kant van glazen ramen in restaurants

Glazen ramen kunnen een prachtige toevoeging zijn aan het interieur van een restaurant, maar ze vereisen ook regelmatig onderhoud om ze in optimale staat te houden. Het is essentieel voor restaurantbeheerders om een goed onderhoudsplan op te stellen om de levensduur van de ramen te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd smetteloos uitzien voor de gasten.