Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Kerstmuziek in de horeca: dit moet je weten

Door Rients Faber
schedule 7 min
location_on [xx]km
dame bij platenspeler met lp kerstmuziek
In de kerstperiode gaan mensen graag lekker uit eten. Of je er nu van houdt of niet, kerstmuziek is eigenlijk onmisbaar tijdens een avondje uit in deze tijd. Maar hoe zorg je dat de (achtergrond)muziek in jouw horecabedrijf optimaal geregeld is? Met enkele handige tips helpen we jou op weg.

Houd rekening met muziekrechten

Het afspelen van kersthits in een commerciële ruimte kan niet zomaar. Het is namelijk verplicht om te betalen voor muziekrechten. In Nederland verloopt dit proces via BumaStemra en Sena.

Zelfs als je netjes betaalt, is het belangrijk om te weten dat muziek afspelen via diensten als Spotify niet mag. Dit omdat streamingdiensten op hun beurt weer geen geld afdragen. Klinkt gek, maar deze diensten zijn gemaakt voor particulier gebruik. Wie toch Spotify gebruikt in een café, restaurant of hotel, riskeert een boete.

Hoe moet het dan wel? Er zijn verschillende specialisten die muzieksoftware aanbieden voor ondernemers, zoals Eazis. In combinatie met een muziekcomputer of ander systeem wordt het dan eenvoudig én legaal om muziek te draaien. De meeste muziekservices voor horecabedrijven bevatten alle hits, dus ook de kerstnummers van Wham! en Mariah Carey.

Goede speakers maken het verschil

Je kunt in de horeca uitblinken met heerlijke gerechten en de lekkerste cocktails, maar een slechte geluidsinstallatie kan alsnog afbreuk doen aan de kwaliteit die je levert. Hoogwaardige speakers zijn cruciaal. Maar ook de plaatsing, want de akoestiek is overal anders.

Het is slim om een gespecialiseerd bedrijf in te schakelen wanneer u een nieuwe geluidsinstallatie overweegt. Specialisten nemen namelijk alle omgevingsfactoren mee. Uiteraard, naar de lokale elektronicahandel gaan voor een paar simpele speakers is vast goedkoper, maar zal vaak niet het gewenste resultaat opleveren.

Een te hoog of laag volume

Kerst is een echt familiefeest. Waar families en gezinnen samenkomen, is een goed afgesteld volume geen overbodige luxe. Tegelijk wil je de sfeer een extra dimensie geven met muziek. Test het volume dus goed voordat de kerstdrukte begint.

Goed om te weten: in een leeg restaurant zal muziek al snel luider klinken. Is de zaak goed gevuld, dan kan het zijn dat je de volumeknop wat verder open moet draaien. Maar kijk wel uit dat het geen strijd wordt tussen pratende mensen en het volume van de muziek.

Misschien is wat hardere muziek nou eenmaal een onderdeel van je concept. Zijn je gasten het gewend, dan hoef je hoogstwaarschijnlijk niet in te grijpen.

Een hoogwaardig draadloos netwerk

De laatste tip is er voor bedrijven die draadloze speakers gebruiken, bijvoorbeeld van Sonos. Een slecht functionerend draadloos netwerk kan hier al snel als spelbreker optreden. Wat is vervelender dan haperende muziek? De veiligste oplossing is alle speakers op netwerkkabels aansluiten. Kan dit niet? Test dan uitgebreid en schakel op tijd een specialist in om het netwerk te optimaliseren.

Tot slot: zorg dat je gasten niet op hetzelfde wifinetwerk zitten als de geluidsinstallatie in jouw horecabedrijf , want dan kunnen ze aan de haal gaan met jouw muziekkeuze en het volume.

07 november '24 (13:37)

Breng sfeer in je horecazaak met stijlvolle tafelbladen en tafelonderstellen

De uitstraling van een horecazaak begint bij de juiste inrichting. Tafelbladen en tafelonderstellen vormen daarbij de basis, want ze bepalen voor een groot deel de sfeer en het comfort van je zaak. Met de juiste combinatie van materialen en stijlen kun je jouw horecazaak een unieke en herkenbare uitstraling geven. Of je nu kiest voor een gezellige bistrostijl, een strak industrieel thema of een luxueuze ambiance, een goed uitgekozen tafelblad en onderstel maken direct het verschil.

20 september '24 (10:55)

Word zelf een topchef: check deze vijf tips

Natuurlijk is het heerlijk om uit eten te gaan. Je stapt een restaurant binnen en laat je verrassen door de kwaliteiten van de chef. Misschien ben je een type dat de menukaart niet eens bekijkt en de chef je keuze laat bepalen. Of vind je het juist leuk om de hele menukaart uit te pluizen? Hoe dan ook, in beide gevallen is het resultaat een heerlijk uitje. Nu staat nergens dat je alleen in restaurants echt lekker kunt eten. Ook jij hebt het in je om een topchef te worden. Hoe je dat wordt en wat je daarvoor nodig hebt, ontdek je in dit artikel.

08 augustus '24 ( 9:55)

Breid je team in de horeca verder uit met deze 4 tips

Het uitbreiden van je team is een belangrijke stap voor elk bedrijf dat groeit. Dit wordt nog belangrijker in periodes waar een grote drukte wordt verwacht. Het toevoegen van nieuwe teamleden kan helpen bij het verlichten van de werkdruk binnen het team. Er is tegenwoordig minder vraag naar banen dan aanbod. Het kan dus een uitdaging zijn om de juiste mensen. Het is ook belangrijk om nieuwe teamleden hartelijk te verwelkomen in je team. In dit artikel delen we vier tips om je te helpen je team verder uit te breiden en succesvol te maken.

15 mei '24 ( 9:33)

Verantwoord omgaan met plastic bekers doe je zo

Voor een groot evenement ontkomt je er niet aan: plastic bekers. Veel organisatoren willen graag aan het klimaat denken. Vanzelfsprekend is het niet bepaald haalbaar om dan maar met glas of papier te werken. Hoe graag organisatoren het ook anders zien, plastic bekers zijn nu eenmaal verreweg het meest praktisch wanneer grote groepen mensen voorzien moeten worden van dranken. Hoe ga je als organisator dan op een zo verantwoord mogelijke manier om met plastic bekers? Dat leggen we je uit.

13 mei '24 (11:11)

Nobel drinks – De smaak van Ameland Vondelkoeken ambacht uit Twente

We zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van een bijzondere samenwerking tussen twee familiebedrijven: Nobel Drinks Ameland en Vondelkoeken. Deze unieke samenwerking brengt het beste van beide werelden samen: de heerlijke likeur van Nobel en de verrukkelijke koeken van Vondelkoeken.

26 april '24 (15:16)

Dit zijn de populairste cocktails in Amsterdam Centrum

Als je op zoek bent naar cocktails in Amsterdam Centrum kom je binnen enkele minuten al talloze opties tegen. Van mojitos tot gin & tonics en van prosecco's tot de meest creatieve daiquiris: waar je ook zin in hebt, in onze hoofdstad vind je het! In dit artikel lichten we 3 van de meest geliefde cocktails uit, zodat jij bij je volgende dagje uit weet wat je gaat bestellen!

17 april '24 ( 8:25)

De praktische kant van glazen ramen in restaurants

Glazen ramen kunnen een prachtige toevoeging zijn aan het interieur van een restaurant, maar ze vereisen ook regelmatig onderhoud om ze in optimale staat te houden. Het is essentieel voor restaurantbeheerders om een goed onderhoudsplan op te stellen om de levensduur van de ramen te verlengen en ervoor te zorgen dat ze er altijd smetteloos uitzien voor de gasten.

15 april '24 ( 9:29)

Tips voor Slimme Financiële Strategieën

Geld is een essentiële brandstof voor elk bedrijf. Het stelt je in staat om te groeien, te investeren en je zakelijke doelen te bereiken. Het is echter niet alleen belangrijk om geld binnen te halen; het is net zo cruciaal om ervoor te zorgen dat het geld binnen jouw bedrijf efficiënt wordt gebruikt en blijft werken voor jouw voordeel. In dit artikel bespreken we enkele belangrijke tips en strategieën om geld binnen jouw bedrijf te laten werken.

08 april '24 ( 9:07)

Een persoonlijke touch in de horeca

Stel je voor, je loopt een café binnen en het eerste wat je ziet, is jouw drankje geserveerd in een glas met een grappig logo of een leuke spreuk erop. Dat is toch meteen een ander begin van je bedrijf? Precies dit effect bereik je met glazen bedrukken. Het lijkt een kleinigheid, maar zoiets simpels kan echt het verschil maken voor hoe mensen jouw tentje zien en over het praatje aan de bar of de tafel.

02 april '24 (10:32)

De grootste dranktrends van 2024

Wat zijn onze tips voor de dranktrends van 2024? Sommige dingen veranderen nooit in de steeds evoluerende drankenindustrie en een daarvan zijn enkele dranktrends die tot de verbeelding spreken van zowel barmannen als de man op straat. Wij denken dat dit deel uitmaakt van wat de voedingsmiddelen- en drankenindustrie zo aantrekkelijk maakt; ze evolueren voortdurend, verleggen de grenzen en zijn flexibel in het omgaan met de veranderingen in de gewoonten van de consument. Daarom voorspellen we dat de volgende dranktrends in 2024 helemaal populair worden.