Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vergunningen en regels bij het openen van een horecazaak

Door Swishfund
schedule 9 min
location_on [xx]km
menukaart met eten op tafel
Bij het starten van een horecagelegenheid zul je moeten voldoen aan diverse wettelijke vereisten. Dit geldt ook bij het overnemen van een bestaande horecagelegenheid. We hebben hieronder een overzicht voor je op een rij gezet.

De belangrijkste horecavergunningen en regels op een rij

Van welke vergunningen en diploma's dien je in het bezit zijn en met welke regels moet je rekening houden?

  1. Exploitatievergunning
  2. SVH diploma
  3. Drank- & Horecavergunning
  4. HACCP certificaat
  5. Allergenenwetgeving
  6. Omgevingsvergunning
  7. Bestemmingsplan en Terrasvergunning
  8. Muziek- & beeld licenties

Nadere toelichting op de punten

1. Exploitatievergunning

Je horecaonderneming begint uiteraard met een exploitatievergunning. Dit is een vergunning die aangeeft dat jij op het genoemde adres je horeca activiteiten mag uitbaten. Uiteraard dien je allereerst deze vergunning aan te vragen bij de betreffende gemeente.

2. SVH diploma (Sociale Hygiëne)

Sociale Hygiëne staat voor het kunnen omgaan met het schenken van alcoholische dranken en de (mogelijke) gevolgen die kunnen ontstaan bij het schenken van alcohol. Dit certificaat/ of diploma dien je te halen bij een door Stichting Vakbekwaamheid Horeca erkend instituut en is verplicht bij het aanbieden van alcoholische dranken. Er dient altijd tenminste één persoon aanwezig te zijn van het personeel die dit diploma op zak heeft.

3. Drank- & Horeca vergunning

Deze vergunning is verplicht bij het schenken van alcohol. Om de vergunning te verkrijgen dien je tenminste 21 jaar te zijn, te beschikken over een SVH diploma en een VOG verklaring voor te leggen.

4. HACCP certificaat

Iedereen binnen een horecaonderneming die met voedselbereiding te maken heeft, dient te beschikken over een HACCP certificaat. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Het is meer dan alleen voedselbereiding; ook omvat het o.a. voedsel stickeren op datum, alleen werken met HACCP goedgekeurde materialen en werkwijzen, en schoonmaaklijsten van apparatuur bijhouden. Bij een keuring kan je zaak tijdelijk gesloten worden indien je hieraan niet voldoet.

5. Allergenenwetgeving

Ieder personeelslid binnen een horecaonderneming moet op de hoogte zijn van welke allergenen zich in ieder gerechten bevinden en dient ook deze informatie op elk willekeurig moment aan de gasten te kunnen mededelen.

6. Omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning omvat zeer veel zaken rond bouwen, verbouwen, maar ook reclame, mens en milieu. Dit geldt ook voor de omgevingsvergunning brandveiligheid. Bij het Omgevingsloket zul je op deze aspecten getoetst worden.

7. Bestemmingsplan en Terrasvergunning

Als horecaondernemer dien je bij het houden van een terras uiteraard te beschikken over een terrasvergunning, aan te vragen bij de gemeente. Daarnaast dien je je te houden aan het bestaande bestemmingsplan; wil je uitbreiden of wijzigingen van bestemming invoeren, vraag daar dan een vergunning voor aan.

8. Muziek- & beeld licenties

Je mag niet zomaar muziek afspelen zonder toestemming van Buma Stemra. Zorg ervoor dat je je houdt aan de regels hieromtrent en een licentie aanvraagt.

Kosten kunnen oplopen

De aanvraag van vergunningen en het aanbrengen van noodzakelijke veranderingen binnen je horeca onderneming kunnen de nodige kosten met zich meebrengen. Het afsluiten van een horeca financiering is dan ook een veelvoorkomende oplossing voor beginnende horeca ondernemers. Deze blijft betaalbaar doordat er bij het toekennen van de financiering goed beoordeeld wordt op een realistische afbetalingsmogelijkheid; zo kun je nooit te veel geld lenen.

20 januari '25 (10:31)

Precisie en efficiëntie: De rol van weegschalen in de horeca

In de horeca is precisie essentieel. Of het nu gaat om het afwegen van ingrediënten of het controleren van porties, weegschalen spelen een belangrijke rol in de dagelijkse bedrijfsvoering. In deze blog bespreken we niet alleen het belang van horeca weegschalen, maar ook andere aspecten die van invloed zijn op de efficiëntie en winstgevendheid van je bedrijf.

30 december '24 ( 8:35)

Verwachtingen horeca verbouwingen in 2025

Als we kijken naar de horeca, dan zien we een duidelijke trend. Het aantal ‘bruine’ kroegen neemt af en duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Omdat het best interessant is om deze ontwikkelingen te volgen en het ook voor horeca ondernemers belangrijk is om mee te bewegen, zijn wij hier verder voor je ingedoken. Zo zien we bijvoorbeeld dat restaurants er steeds vaker voor kiezen om voor een chic interieur te gaan, ook wanneer ze met alle respect voornamelijk spareribs, schnitzels en kipsaté verkopen. Dit zorgt er namelijk voor dat mensen zich sneller thuis voelen, waardoor er vaak ook een hogere prijs kan worden gevraagd. Een avond eten in een restaurant is namelijk veel meer dan alleen eten, het is een beleving. Wat de verwachtingen voor 2025 zijn, willen we daarom ook graag met je bespreken.

24 december '24 (17:05)

Dagkamers voor creatieve professionals

In de dynamische wereld van vandaag is de behoefte aan flexibele werkplekken groter dan ooit. Voor creatieve professionals, zoals schrijvers, kunstenaars en ontwerpers, is een inspirerende en rustige omgeving essentieel om hun beste werk te kunnen leveren. Dagkamers bieden een unieke oplossing voor deze behoefte. In dit artikel ontcijferen we hoe dagkamers een perfecte werkplek kunnen zijn voor creatieve geesten en waarom ze steeds populairder worden in de horecasector.

26 november '24 (13:52)

De kracht van sfeer in je horecagelegenheid

Sfeer speelt een cruciale rol in het succes van elke horecagelegenheid. Het gaat niet alleen om het serveren van heerlijk eten en drinken, maar ook om de ervaring die je klanten hebben wanneer ze jouw café, restaurant of bar bezoeken. Een goed doordachte inrichting kan de perceptie van je zaak aanzienlijk verbeteren en ervoor zorgen dat klanten terug blijven komen. Van de keuze voor meubels tot aan de verlichting, elk detail draagt bij aan de algehele ambiance.

07 november '24 (13:37)

Breng sfeer in je horecazaak met stijlvolle tafelbladen en tafelonderstellen

De uitstraling van een horecazaak begint bij de juiste inrichting. Tafelbladen en tafelonderstellen vormen daarbij de basis, want ze bepalen voor een groot deel de sfeer en het comfort van je zaak. Met de juiste combinatie van materialen en stijlen kun je jouw horecazaak een unieke en herkenbare uitstraling geven. Of je nu kiest voor een gezellige bistrostijl, een strak industrieel thema of een luxueuze ambiance, een goed uitgekozen tafelblad en onderstel maken direct het verschil.

20 september '24 (10:55)

Word zelf een topchef: check deze vijf tips

Natuurlijk is het heerlijk om uit eten te gaan. Je stapt een restaurant binnen en laat je verrassen door de kwaliteiten van de chef. Misschien ben je een type dat de menukaart niet eens bekijkt en de chef je keuze laat bepalen. Of vind je het juist leuk om de hele menukaart uit te pluizen? Hoe dan ook, in beide gevallen is het resultaat een heerlijk uitje. Nu staat nergens dat je alleen in restaurants echt lekker kunt eten. Ook jij hebt het in je om een topchef te worden. Hoe je dat wordt en wat je daarvoor nodig hebt, ontdek je in dit artikel.

08 augustus '24 ( 9:55)

Breid je team in de horeca verder uit met deze 4 tips

Het uitbreiden van je team is een belangrijke stap voor elk bedrijf dat groeit. Dit wordt nog belangrijker in periodes waar een grote drukte wordt verwacht. Het toevoegen van nieuwe teamleden kan helpen bij het verlichten van de werkdruk binnen het team. Er is tegenwoordig minder vraag naar banen dan aanbod. Het kan dus een uitdaging zijn om de juiste mensen. Het is ook belangrijk om nieuwe teamleden hartelijk te verwelkomen in je team. In dit artikel delen we vier tips om je te helpen je team verder uit te breiden en succesvol te maken.

15 mei '24 ( 9:33)

Verantwoord omgaan met plastic bekers doe je zo

Voor een groot evenement ontkomt je er niet aan: plastic bekers. Veel organisatoren willen graag aan het klimaat denken. Vanzelfsprekend is het niet bepaald haalbaar om dan maar met glas of papier te werken. Hoe graag organisatoren het ook anders zien, plastic bekers zijn nu eenmaal verreweg het meest praktisch wanneer grote groepen mensen voorzien moeten worden van dranken. Hoe ga je als organisator dan op een zo verantwoord mogelijke manier om met plastic bekers? Dat leggen we je uit.

13 mei '24 (11:11)

Nobel drinks – De smaak van Ameland Vondelkoeken ambacht uit Twente

We zijn verheugd om u op de hoogte te brengen van een bijzondere samenwerking tussen twee familiebedrijven: Nobel Drinks Ameland en Vondelkoeken. Deze unieke samenwerking brengt het beste van beide werelden samen: de heerlijke likeur van Nobel en de verrukkelijke koeken van Vondelkoeken.

26 april '24 (15:16)

Dit zijn de populairste cocktails in Amsterdam Centrum

Als je op zoek bent naar cocktails in Amsterdam Centrum kom je binnen enkele minuten al talloze opties tegen. Van mojitos tot gin & tonics en van prosecco's tot de meest creatieve daiquiris: waar je ook zin in hebt, in onze hoofdstad vind je het! In dit artikel lichten we 3 van de meest geliefde cocktails uit, zodat jij bij je volgende dagje uit weet wat je gaat bestellen!