Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Noodgedwongen valt het doek voor Wierdens restaurant Anno 1987 / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/FK8QCTzE7erKLw9L8
Het Twentse restaurant Anno 1987 in Wierden moet stoppen. Vanaf 1 augustus is het niet meer mogelijk om een bezoekje te brengen aan het restaurant in het zalencentrum, dat voorheen Het Anker heette. Uitbater Richard Nijkamp zegt dat hij het hoofd niet langer boven water kan houden. Volgens hem is het tegenslag na tegenslag, meldt Tubantia.

Richard Nijkamp droomde er altijd van om zijn eigen, goed draaiende onderneming in de horeca te openen. Drie jaar geleden was het zo ver: hij kon Anno 1987 openen in het hartje van Wierden. De dertig jaar daarvoor werd het pand bestierd door Nico Griffioen, onder de naam Het Anker.

Toen Richard het pand overnam was het al bijna net zo alsof hij er al jarenlang aan de slag was. Dat klopt ook, want de uitbater vertelt dat hij al meer dan twintig jaar in het pand werkt. Hij begon als leerling-kok en later werd Nijkamp de bedrijfsleider. Tot hij drie jaar geleden het pand overnam. Nijkamp zegt dat het voelt als zijn tweede huis.

Coronapandemie

Twee maanden nadat hij het omgedoopte restaurant opende, liet Richard al vallen dat het misschien niet de handigste keuze was om de zaak te starten. Het was Kerstmis 2020 en de coronapandemie was net begonnen. Alles zat op slot, dus ook Anno 1987. En omdat het een jong bedrijf is, kon Nijkamp ook geen aanspraak doen op de coronasteun. Daarom draaide het restaurant enkel op de afhaalmaaltijden.

Heropening

Toen Nederland weer van het slot af ging, was er enige hoop voor Nijkamp. Die werd weer snel aan duigen gegooid. Hij geeft aan dat hij van ‘de ene shitperiode in de andere’ terechtkwam. Eerst de coronamaatregelen, daarna ook de gevolgen van de coronapandemie.

Goed vol

Over klandizie hoeft Nijkamp zich echter geen zorgen te maken. De ondernemer zegt dat het restaurant goed vol zit en dat er partijen worden georganiseerd. “Zowel de zalen als het restaurant draaien goed, maar het is niet genoeg. Er moet geld bij. En als je zeven dagen in de week werkt, dan breekt je dat een keer op.”

Daar had Nijkamp geen zin in. Daarom heeft hij na een lange en zorgvuldige overweging ervoor gekozen om de zaak te sluiten. Dat doet hij vooral voor zichzelf. Hij stelt dat hij zich anders te veel zou uit gaan sloven, met alle gevolgen van dien.

1 augustus

De tent sluit op 1 augustus. Dan wordt de sleutel overgedragen aan pandeigenaar Orbys. Die zal op zoek moeten gaan naar een nieuwe uitbater.

Naast restaurant is Anno 1987 ook vaak gebruikt door diverse verenigingen. Zo zijn er danslessen, de EHBO-afdeling Woerden komt hier en er zijn zwangerschapsyogalessen. Wat Nijkamp hierna gaat doen? “Eerst maar eens tot rust komen”, vertel hij. “Misschien maar weer voor een baas werken. Ik weet het nog niet zeker.”

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.