Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nationale Krokettendag

Door Nationale Horecagids / Riemer Siccama
schedule 7 min
location_on [xx]km
kroketten op bord met sla
Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

De oorsprong van de kroket

De kroket heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. Oorspronkelijk komt de kroket uit Frankrijk, waar het gerecht ‘croquette’ werd genoemd, afgeleid van het Franse werkwoord 'croquer', wat ‘knapperig’ betekent. De snack werd in die tijd gezien als een luxe gerecht, gevuld met ragout van vlees of vis, en bedekt met een krokant korstje. Rond de 19e eeuw vond de kroket zijn weg naar Nederland, waar het al snel een populair gerecht werd.

In de loop der tijd heeft de kroket zich ontwikkeld tot een echte Nederlandse klassieker, waarbij vooral de vleeskroket een vaste plek in de snackcultuur veroverde. Het is een snack die je overal kunt krijgen: van de snackbar op de hoek tot in restaurants en zelfs uit de muur.

Variatie aan kroketten

Tegenwoordig zijn er al veel verschillende soorten kroketten te vinden. Hierdoor is er voor iedereen wel een kroket te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld garnalenkroketten, groentekroketten, kaas- en champignonkroketten, en zelfs luxe varianten met kalfs- of rundvlees. Vegetariërs en veganisten kunnen tegenwoordig ook genieten van hun eigen versies, met vullingen gemaakt van bijvoorbeeld jackfruit, paddenstoelen of kaasvervangers. De grote variatie is een van de redenen waarom de kroket zo ongelooflijk populair is in ons land en biedt ruimte voor nog meer variatie. 

Hoe wordt een kroket gemaakt?

Maar hoe wordt onze populaire snack nou eigenlijk gemaakt? Een kroket wordt gemaakt van stevige ragout. Deze ragout wordt vaak gemaakt van vlees, vis of groenten. Echter zoals eerder benoemd zijn er veel verschillende varianten. Als de ragout is afgekoeld wordt deze in de vorm gerold en bedekt met paneermeel. Vervolgens wordt de kroket in de frituur gebakken totdat hij goudbruin is. De binnenkant blijft lekker zacht en smeuïg terwijl de buitenkant bruin en knapperig wordt. Het contrast tussen knapperig en zacht is een van de populaire kenmerken van de kroket. 

Waarom een nationale dag voor de kroket? 

Nationale Krokettendag is in het leven geroepen door culinair journalist Johannes van Dam, een groot liefhebber van de kroket en de man die de snack in Nederland een prominente plek gaf. Sinds zijn overlijden in 2013 is 9 oktober, zijn geboortedag, uitgeroepen tot Nationale Krokettendag als eerbetoon aan zijn passie voor deze snack. De dag is bedoeld om stil te staan bij het culinaire vakmanschap achter de kroket en om mensen te inspireren nieuwe soorten kroketten te proberen of zelf aan de slag te gaan met het maken ervan.

Nationale Krokettendag vieren

Voor velen is Nationale Krokettendag nostalgie, waarbij herinneringen aan kroketten uit de snackbar of die thuis met de familie zijn gemaakt centraal staan. Maar het is ook een dag voor innovatie, waarbij moderne varianten en nieuwe smaken in de schijnwerpers staan. Ga jij een kroket eten op Nationale Krokettendag?



07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.

08 juli '24 (12:33)

Explosie en beschieting bij restaurant in Amsterdam

Een restaurant in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West is het afgelopen weekend doelwit geweest van een explosie en een beschieting, meldt de politie maandag. Binnen 48 uur was het twee keer raak bij het pand aan de Burgemeester de Vlugtlaan. Hoewel tijdens de laatste actie nog drie mensen in het pand waren, raakte niemand gewond.

03 juni '24 ( 8:45)

Ook in eerste kwartaal omzetgroei horeca

De horeca heeft in het eerste kwartaal van 2024 8,1 procent meer omgezet dan een jaar eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De omzet van de sector laat daarmee al twaalf kwartalen op rij een groei zien. Het laatste kwartaal waarin de omzet van de horeca kromp, was het eerste kwartaal van 2021 toen er nog coronamaatregelen golden.