Nationale Krokettendag
De oorsprong van de kroket
De kroket heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 18e eeuw. Oorspronkelijk komt de kroket uit Frankrijk, waar het gerecht ‘croquette’ werd genoemd, afgeleid van het Franse werkwoord 'croquer', wat ‘knapperig’ betekent. De snack werd in die tijd gezien als een luxe gerecht, gevuld met ragout van vlees of vis, en bedekt met een krokant korstje. Rond de 19e eeuw vond de kroket zijn weg naar Nederland, waar het al snel een populair gerecht werd.
In de loop der tijd heeft de kroket zich ontwikkeld tot een echte Nederlandse klassieker, waarbij vooral de vleeskroket een vaste plek in de snackcultuur veroverde. Het is een snack die je overal kunt krijgen: van de snackbar op de hoek tot in restaurants en zelfs uit de muur.
Variatie aan kroketten
Tegenwoordig zijn er al veel verschillende soorten kroketten te vinden. Hierdoor is er voor iedereen wel een kroket te vinden. Zo zijn er bijvoorbeeld garnalenkroketten, groentekroketten, kaas- en champignonkroketten, en zelfs luxe varianten met kalfs- of rundvlees. Vegetariërs en veganisten kunnen tegenwoordig ook genieten van hun eigen versies, met vullingen gemaakt van bijvoorbeeld jackfruit, paddenstoelen of kaasvervangers. De grote variatie is een van de redenen waarom de kroket zo ongelooflijk populair is in ons land en biedt ruimte voor nog meer variatie.
Hoe wordt een kroket gemaakt?
Maar hoe wordt onze populaire snack nou eigenlijk gemaakt? Een kroket wordt gemaakt van stevige ragout. Deze ragout wordt vaak gemaakt van vlees, vis of groenten. Echter zoals eerder benoemd zijn er veel verschillende varianten. Als de ragout is afgekoeld wordt deze in de vorm gerold en bedekt met paneermeel. Vervolgens wordt de kroket in de frituur gebakken totdat hij goudbruin is. De binnenkant blijft lekker zacht en smeuïg terwijl de buitenkant bruin en knapperig wordt. Het contrast tussen knapperig en zacht is een van de populaire kenmerken van de kroket.
Waarom een nationale dag voor de kroket?
Nationale Krokettendag is in het leven geroepen door culinair journalist Johannes van Dam, een groot liefhebber van de kroket en de man die de snack in Nederland een prominente plek gaf. Sinds zijn overlijden in 2013 is 9 oktober, zijn geboortedag, uitgeroepen tot Nationale Krokettendag als eerbetoon aan zijn passie voor deze snack. De dag is bedoeld om stil te staan bij het culinaire vakmanschap achter de kroket en om mensen te inspireren nieuwe soorten kroketten te proberen of zelf aan de slag te gaan met het maken ervan.
Nationale Krokettendag vieren
Voor velen is Nationale Krokettendag nostalgie, waarbij herinneringen aan kroketten uit de snackbar of die thuis met de familie zijn gemaakt centraal staan. Maar het is ook een dag voor innovatie, waarbij moderne varianten en nieuwe smaken in de schijnwerpers staan. Ga jij een kroket eten op Nationale Krokettendag?