Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dit restaurant wacht al jaren op terras

Door Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Dit restaurant wacht al jaren op terras / Foto: Google Maps https://goo.gl/maps/sWYtv9b3e37BFmJN7
Restaurant Het Weeshuys in Zwolle heeft al jaren geen terras. Niet omdat zij daar zelf voor kiezen, maar omdat hun terrasvergunning maar niet komt. Inmiddels is het restaurant al twee jaar aan het wachten op toestemming. Wel is er goed nieuws: de herinrichting van de Kop van Assendorp biedt straks meer ruimte. Al is die herinrichting wel al enkele keren uitgesteld. Dat meldt de Ondernemer.

Al sinds 2015 bestieren Peggy Damen, gastheer Zoran Gavrilovic en chef Robert van Thulden het restaurant aan het begin van Assendorp. Het Weeshuys is een van de restaurants die tijdens de zomermaanden de zaak sluit. De reden: er is geen terras.

Jarenlange kwestie

Voordat er überhaupt een woonwijk lag, waren er al plannen om een horecagelegenheid te openen. Damen zegt dat zij toen een aantal ideeën hebben ingediend, zoals een paviljoen en aanlegsteigers. Er is zelfs een bodemonderzoek uitgevoerd om de grond in kaart te brengen voor een horecazaak.

Toen corona een kijkje om de hoek kwam nemen, mocht het restaurant in 2020 een terras opzetten langs de gracht. Maar een herhaling zat er in 2021 niet in. Buurtbewoners zouden last hebben van het geluid. Ondanks een verleende vergunning koos Het Weeshuys om het terras niet weer te openen. “We wilden niet het risico nemen dat we alles weer konden inpakken”, aldus Damen.

Kop van Assendorp

Er is nog een sprankje hoop. Door de herinrichting van de Kop van Assendorp is er door de zogeheten flexibele strook ruimte ook plek voor terrassen. Dan zou niet alleen Het Weeshuys, maar ook het Eethuys (eveneens van hetzelfde trio) een terras kunnen krijgen. Alleen had die er twee jaar geleden al moeten zijn, stelt Gavrilovic.

Te koop

De horeca loopt dusdanig goed, dat de uitbaters van Het Weeshuys in 2020 besloten om het restaurant te koop te zetten. Dat was toen onverwachts aangezien de zaak drie keer in de Lekker500 voorkwam. Ze willen graag van de vaste lasten af, maar er was geen passende koper gevonden. Nu bestaat er dus de kans dat het langverwachte terras er eindelijk komt, en het drietal hier geen profijt van kan maken. Dat is volgens Gavrilovic niet erg: “Dat komt de verkoopprijs alleen ten goede, we willen er wel wat aan overhouden.”

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.