Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Duurzame horecaonderneming SmaakPark in Ede failliet, hoopt op doorstart

Door Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Duurzame horecaonderneming SmaakPark in Ede failliet, hoopt op doorstart
Het horecaconcept van Christian Weij leek veelbelovend, maar bleek dat toch niet zo te zijn. De horecaonderneming SmaakPark op de Veluwe in Ede had alles wat een duurzame horecazaak van kon dromen: een restaurant, kookschool, fermentatielab en evenementlocatie in een. Hier wilde Weij mensen kennis laten maken met ander soort eten. Helaas is dat niet geluk. SmaakPark werd vorige week failliet verklaard, meldt Food Inspiration.

Het was 2021 toen SmaakPark voor het eerst opende. Voorafgaand had ondernemer Christian Weij er al heel wat jaren in gestoken. Al twaalf jaar lang was hij bezig met zijn partner Petra Busser aan het enorme project. Alle soorten horeca moesten op de locatie van meer dan 7.000 vierkante meter aanwezig zijn. Ze volgen de richtlijnen van Dutch Cuisine ‘80/20’. Daarbij wordt 80 procent van de producten lokaal verkregen en is maximaal 20 procent van het aanbod vlees of vis. Ook was minstens 80 procent van de producten seizoensgebonden en biologisch.

Wind van voren

Al vanaf de opening van de horecalocatie kreeg Weij de wind van voren. Eerst corona, toen de lockdowns en een verbouwing van het kazerneterrein waardoor de locatie maandenlang praktisch ontoegankelijk was. In 2022 kreeg het park nog 400.000 euro subsidie. Maar dat was niet genoeg: de rechter verklaarde de onderneming als failliet.

Emoties

In een emotionele video vertelt Weij dat hij zijn onderneming moet sluiten. “Na 12 jaar knokken is vorige week het faillissement uitgesproken over SmaakPark. We zijn nu officieel dicht”, luidt de video. Weij vertelt dat SmaakPark geen coronasteun kreeg omdat het een pas opgestart bedrijf is. Zo liep het bedrijf flinke vertraging op.

“Maar toen mochten we eindelijk open! De opening was goed. We stonden in alle dagbladen, waren live op radio. We hadden veel bezoekers.” Tot de lockdown werd ingevoerd in het land. Volgens Weij was dit het moment dat SmaakPark niet meer te redden was. Hij denkt dat de hype om zijn onderneming op dat moment was verdwenen waardoor de bezoekersaantallen tegenvielen. Ook de stijgende kosten velen niet goed.

Doorstart

SmaakPark was de grote droom van Weij en die is nu door de wc gespoeld. Maar toch houdt hij een beetje hoop. Weij denkt dat als een partij zich een dezer dagen meldt die gelooft in SmaakPark en een doorstart wil maken, hij de locatie kan redden. Een voorbeeld dat hij noemt is een groothandel die op zoek is naar een inspiratielab. Dat is daar allemaal aanwezig. “Als we met zo’n partner een tweede kans krijgen, dan hoef ik daar geen seconde over na te denken”, zegt hij tegen Food Inspiration.

Groene ondernemers in rode cijfers

Het is niet de enige duurzame onderneming die het zwaar heeft. Er is een hele golf van groene ondernemers die ermee stoppen. Corona, lockdowns en schulden in combinatie met gestegen kosten voor energie en personeel doen veel ondernemers de das om. Groene ondernemers hebben vaak ook minder winstoogmerk, waardoor het voor deze bedrijven nog moeilijker is om rond te komen.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.