Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en heeft nieuwe eigenaren

Door Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Utrechts restaurant Graaf Floris bestaat halve eeuw en krijgt nieuwe eigenaren / Foto: "13-06-27-utrecht-by-RalfR-17" door Ralf Roletschek
Er gebeurt veel bij restaurant Graaf Floris aan de Vismarkt in Utrecht. Sinds kort is de horecazaak overgenomen door Rik van Orsouw en zijn vrouw Angela Hol. Ook viert het restaurant haar vijftigste verjaardag op 13 juni. Een halve eeuw geleden op die datum werd het restaurant opgericht door de familie Walgering. Dat meldt DUIC.

Het was 1973 toen Frans Walgering samen met zijn vrouw Thea de deuren van Graaf Floris openden. Die hebben het restaurant tot 1998 uitgebaat, waarna zij het overdroegen aan hun kinderen René en Esther. Na het overlijden van René in 2021 staat Esther er nog alleen voor. Na bijna 25 jaar draagt Esther het stokje over aan de nieuwe eigenaren. Esther vertelt aan DUIC dat de zaak goed door de coronapandemie is gekomen. Omdat ze René niet alleen als broer, maar ook als zakenpartner erg mist, stelde Esther vorig jaar in maart Rik aan als manager van het restaurant. “Die samenwerking beviel zo goed, dat het plan ontstond dat Rik en Angela Graaf Floris zelfstandig en naar eigen inzicht zouden kunnen voortzetten”, zegt Esther.

Niet onervaren

Zodoende heeft het ondernemerspaar op 1 juni het stokje overgenomen van Esther. Zij zijn niet onervaren in de horecasector. Ze werkten allebei meerdere jaren in een restaurant, waar zij elkaar hebben leren kennen. Wel is het de eerste keer dat ze zelfstandig een restaurant gaan bestieren. Maar aangezien ze al lang rondlopen bij Graaf Floris, zijn ze al bekend met de zaak en kon de overname stapsgewijs voltooid worden.

Onopgemerkt hipper maken

Graaf Floris gaat een groot deel van zijn karakter behouden. Voor de mensen die in de ochtend hier hun krant komen lezen verandert er niet veel. De klassieke muziek blijft, de Irish Coffees, speciaalbiertjes en natuurlijk de ‘klassieker’ van Graaf Floris, de appelbol. Wel zeggen de nieuwe eigenaren dat zij de afgelopen maanden hebben geprobeerd om de kaart en het bedrijf ‘onopgemerkt wat hipper te maken’. Nu kunnen mensen ook een smoothie of cocktail bestellen.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland. 

05 augustus '24 (22:02)

Brand in Haags restaurant; een gewonde gevallen

Een persoon is naar het ziekenhuis gebracht nadat er brand was uitgebroken in een Haags restaurant. Ook vier anderen zijn door het ambulancepersoneel nagekeken op het inademen van rook, maar hoefden niet naar het ziekenhuis, meldt de brandweer.