Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Horecaondernemers niet blij met veilingwebsite reserveringen
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) laat weten dat zij zich ergeren aan de website Appointment Trader, waar mensen voor veel geld reserveringen bij volgeboekte restaurants kunnen overkopen. Zo worden er sinds afgelopen zaterdag reserveringen aangeboden bij twee erg populaire Amsterdamse restaurants. Daarbij verdient het platform een percentage van 20 tot 30 procent van de verkoopwaarde. Dat meldt NOS.

Het lijkt op Ticketswap, waar mensen kaartjes voor evenementen kunnen overkopen van andere mensen die bijvoorbeeld verhinderd zijn. Zij betalen 5 procent per transactie aan Ticketswap. Die aanpak is volgens de KHN sympathieker dan die van Appointment Trader. “Er worden schaarse reserveringen verhandeld, waarbij vooral tussenpersonen financieel profiteren.”

Snel volgeboekt

Waar het fenomeen van platforms voor de overname van reserveringen in Nederland nog vrij nieuw is, is dat in de VS al een stuk normaler. Journalist Rachel Sugar omschreef hoe zij bij meerdere platforms een reservering kon overkopen voor het erg gewilde restaurant Carbone in New York.

De tafels in dit restaurant, op goede tijden, zijn bij dit restaurant binnen een minuut al volgeboekt. Daarom worden er veel tafels aangeboden op de websites Appointment Trader en concurrent Cita Marketplace. Een koper legt ruimt 600 euro extra neer voor een reservering. Dat is enkel het recht om hier te eten, de kosten voor het diner moet daarna nog betaald worden.

Wel zijn de prijzen voor Appointment Trader in Nederland lager dan in de VS. Daarnaast lijkt het erop alsof alleen de reserveringen bij het Amsterdamse steakrestaurant Mr Porter worden verkocht. Daarnaast worden er alleen nog tafels aangeboden bij restaurant De Kas in Amsterdam.

Prijs-kwaliteit uit balans

De eigenaar van De Kas, Jos Timmer, deelt de mening van de KHN. Hij stelt dat de prijs-kwaliteitverhouding die zij hebben hierdoor in het geding komt. “Dit voelt alsof iemand je de regie van je eigen restaurant uit handen neemt, zonder dat je er iets aan kunt doen.”

Een voorbeeld van een website waar geen opslag wordt gevraagd voor het overnemen van een reservering is het Amerikaanse platform ResX. Daar mogen mensen geen geld vragen voor de reserveringen. Gebruikers van de site moeten echter wel een maandelijks bedrag van 10 dollar betalen.

Vaker reserveren

Wat wel speelt in de horecasector is de ongekende drukte bij restaurants sinds het einde van de coronacrisis. Ook reserveren mensen steeds vaker, zelfs in de eenvoudige restaurants. Die zitten vaker ruim van tevoren al vol.

De KHN adviseert restaurateurs die niet willen dat hun reserveringen worden verhandeld om in hun voorwaarden duidelijk te maken dat de reserveringen persoonlijk zijn en niet kunnen worden verkopen.  

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.