Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Syrco Bakker gaat restaurant openen in voormalige school

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Syrco Bakker gaat restaurant openen in voormalige school
Tot voor kort was hij de chef-kok van voormalig tweesterrenrestaurant Pure C in Cadzand. De chef wilde echter een eigen weg inslaan. Zo vertrok hij bij Pure C, en plant om zijn eigen restaurant in zowel Nederland als Bali te openen. De chef-kok gaat over anderhalf tot twee jaar zijn Zeeuwse restaurant openen in de voormalige gemeenteschool D’Ouwe Schoole, aan de markt in Retranchement. De chef vertelt dat er naast het restaurant ook een atelier komt, een traiteur en een winkel met regionale producten. Dat meldt PZC.

Het was al bekend dat Bakker een monumentaal pand in Zeeland op het oog had. Dit Rijksmonument heeft hij gekocht van de gemeente. Die is aan onderhoud toe, mogelijk zijn de houten onderdelen van de kapconstructie aangetast door bruinrot. Bakker zegt dat een monumentaal pand wel een extra cent waard is. Maar om hoeveel centen het gaat, wil hij niet vertellen aan PZC. Wel zegt de chef dat hij in gesprek is met Monumentenzorg om te bepalen hoe het pand duurzaam gerenoveerd kan worden. “Het is de bedoeling alle authentieke elementen te behouden en de voormalige school weer te laten stralen”, aldus Bakker.

Pure C

De afgelopen twaalf jaar schitterde Bakker in het tweesterrenrestaurant in Cadzand. Die verloor de sterren met het vertrek van de chef-kok door nieuw beleid van de Michelin Gids. Bakker wil opnieuw op hoog niveau gaan koken, maar voor minder mensen (maximaal 30 gasten) en met meer aandacht voor de gasten. Zijn partner, Charlotte Pillen, wordt de maître van het restaurant.

Open keuken

Bakker is momenteel ook helemaal niet bezig met het behalen van sterren. In eerste instantie wil hij een gezond bedrijf opzetten met blije gasten. Wel biedt Bakker nog steeds fine dining, omdat hij ‘nog steeds in gelooft’, maar gaat het op een kleinere schaal doen zodat hij meer persoonlijke aandacht kan geven aan zijn gasten. “We gaan de keuken en het restaurant met elkaar vermengen. Gasten zitten als het ware in de keuken bij je. In een groot restaurant is dat lastiger en heb je te maken met hoge kosten voor overhead en personeel”, aldus Bakker.

In het restaurant gaat gekookt worden met lokale producten van boeren, vissers en bakkers uit de omgeving. Het atelier met een winkeltje, traiteur en lunch- en aperitiefruimte moeten volgens Bakker een lokale ontmoetingsplaats worden. Daar kunnen gasten een ontbijtje scoren of wat later op de dag een aperitief.

Bali

Het gaat nu enkel over het restaurant in Zeeland, maar dit is niet de enige zaak die Bakker wil openen. Naast Retranchement wil de chef namelijk ook een restaurant in Bali openen: Syrco BASÈ. Het is een zaak met een foodbar, chef’s table en een winkel waar je Balinese producten kunt kopen. De opa van Bakker komt uit Java en zijn oma van Sumatra. Hij wil dus terug gaan naar zijn roots: “Ik ben opgegroeid met de Indonesische keuken. Ik wil producten, bereidingen en ambachten daar gaan ontdekken.”

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.