Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING: “Door groot personeelstekort horeca straks geen drankje meer op terras’

Door Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
ING: “Door groot personeelstekort horeca straks geen drankje meer op terras’
Met het zonnige weer heeft de horeca het druk gehad afgelopen weekend. Vanwege het personeelstekort in de sector zal het veel ondernemers moeite hebben gekost om de personeelsroosters rond te krijgen. Maar liefst vier op de tien horecaondernemers heeft moeite om voldoende personeel te vinden, meldt ING.

Een van de oorzaken hiervoor is dat werken in de horeca niet langer de populairste baan onder jongeren is. Dit is een belangrijke groep arbeidskrachten voor de sector. Die is dan ook genoodzaakt om het werken in de horeca aantrekkelijker te maken.

Hoogste vacaturegraad

Uit cijfers van Studenten.nl, een platform waar werkgevers en werkzoekende studenten worden gematcht, blijkt dat studenten het liefst bij een callcenter werken. Dit vanwege het relatief hoge salaris en het flexibel kunnen indelen van de uren. Een callcenter job is zelfs twee keer zo populair als een bijbaan in de horeca.

De vacaturegraad in de horeca, het aantal openstaande vacatures per duizend banen, was 77 in het eerste kwartaal van 2023. Dat is de hoogste vacaturegraad van alle sectoren. Het aantal vacatures zal, met het drukke zomerseizoen in de aantocht, naar verwachting alleen maar verder toenemen.

Merkbaar voor gasten

Ook voor gasten is het personeelstekort in de horeca merkbaar. Het duurt langer voordat bestellingen worden opgenomen, drankjes worden geserveerd of gerechten worden bereid. Sommige horecagelegenheden sluiten eerder of zijn op sommige dagen zelfs helemaal gesloten.

Om de personeelsproblemen zo snel mogelijk het hoofd te bieden, doet de horeca er alles aan het werk aantrekkelijker te maken. Zo heeft brancheorganisatie KHN onlangs een campagne gelanceerd om het imago van werken in de horeca te verbeteren.

Investeren in medewerkers

Daarnaast vraagt het aantrekken van personeel ook om creativiteit van de ondernemers zelf. Horecaondernemers kunnen dat doen door studenten een goede beloning te bieden ten opzichte van andere sectoren en vooral veel flexibiliteit in het aantal te werken uren en het indelen van de uren. Ook helpt het om de sollicitatieprocedure laagdrempelig te maken en te laten zien hoe leuk het is om in de horeca te werken. Bijvoorbeeld door studenten een dag mee te laten draaien. Investeren in medewerkers is nu belangrijker dan ooit om het personeelsprobleem op te lossen en hierdoor de gasten tevreden te houden.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.