Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle bestaat dit jaar 30 jaar
De reis van het ondernemersduo begon in 1993, toen zij hun allereerste Michelinster in ontvangst mochten nemen het De Librije. Dit kondigde de start aan van het succes dat de twee in Zwolle. De tweede ster volgde in 2003, wat Jonnie de jongste Nederlandse chef-kok met twee sterren maakte. De derde ster mochten Jonnie en Thérèse in 2004 ontvangen. Deze drie sterren hebben zij tot op de dag van vandaag behouden. Naast De Librije opende het echtpaar eind 2017 Brass Boer op Curacao en later, in 2019, brachten zij dit concept naar Zwolle: Brass Boer Thuis.
De derde ster heeft de twee gebracht wat zij wilden: de Nederlandse gastronomie naar een hoger niveau brengen. Naast een enorm trots gevoel brengt het daarentegen ook onzekerheden met zich mee. Het restaurant trekt internationale gasten. Die hebben allemaal ‘het boekje onder de arm als ze bij je komen eten’.
Eerste ster
De eerste ster was voor Jonnie ‘vreemd’. Het was onverwachts, aangezien zij niet aan het koken waren voor een Michelinster. Toen zij die kregen was de keuken nog erg klein en werden zij geholpen door familie en kennissen. Zo stond er af en toe iemand in de keuken om Jonnie te ondersteunen en kreeg Thérèse hulp van haar moeder bij het schoonmaken. “Het is heel apart om je dat dan te realiseren.”
Verse en lokale producten
Tijdens de uitzending wordt gesproken over de producten die worden gebruikt in de keuken van De Librije. Die zijn al dertig jaar vers en lokaal. Thérèse geeft aan dat zij zeer kritisch keuren of producten geschikt zijn of niet. In eerste instantie was dat volgens haar niet eens om de gedachte van lokaal en vers koken. Thérèse: “Eigenlijk ging ik een beetje uit armoede opzoek naar producten uit de buurt en ik was erg eigenwijs. Ik dacht: waarom moet ik een lammetje uit de Pyreneeën halen, terwijl mijn neef er twintig op het land heeft lopen.”
De hele uitzending is te zien op NPO Start.