Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle bestaat dit jaar 30 jaar

Door Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle bestaat dit jaar 30 jaar
Dit jaar bestaat een van de twee Nederlandse driesterrenrestaurants dertig jaar: De Librije in Zwolle. Daarom waren zij te gast bij WNL op Zondag. Hier spraken Jonnie en Thérèse Boer over hun succes in de horecawereld. Dat meldt WNL.

De reis van het ondernemersduo begon in 1993, toen zij hun allereerste Michelinster in ontvangst mochten nemen het De Librije. Dit kondigde de start aan van het succes dat de twee in Zwolle. De tweede ster volgde in 2003, wat Jonnie de jongste Nederlandse chef-kok met twee sterren maakte. De derde ster mochten Jonnie en Thérèse in 2004 ontvangen. Deze drie sterren hebben zij tot op de dag van vandaag behouden. Naast De Librije opende het echtpaar eind 2017 Brass Boer op Curacao en later, in 2019, brachten zij dit concept naar Zwolle: Brass Boer Thuis.

De derde ster heeft de twee gebracht wat zij wilden: de Nederlandse gastronomie naar een hoger niveau brengen. Naast een enorm trots gevoel brengt het daarentegen ook onzekerheden met zich mee. Het restaurant trekt internationale gasten. Die hebben allemaal ‘het boekje onder de arm als ze bij je komen eten’. 

Eerste ster

De eerste ster was voor Jonnie ‘vreemd’. Het was onverwachts, aangezien zij niet aan het koken waren voor een Michelinster. Toen zij die kregen was de keuken nog erg klein en werden zij geholpen door familie en kennissen. Zo stond er af en toe iemand in de keuken om Jonnie te ondersteunen en kreeg Thérèse hulp van haar moeder bij het schoonmaken. “Het is heel apart om  je dat dan te realiseren.”

Verse en lokale producten

Tijdens de uitzending wordt gesproken over de producten die worden gebruikt in de keuken van De Librije. Die zijn al dertig jaar vers en lokaal. Thérèse geeft aan dat zij zeer kritisch keuren of producten geschikt zijn of niet. In eerste instantie was dat volgens haar niet eens om de gedachte van lokaal en vers koken. Thérèse: “Eigenlijk ging ik een beetje uit armoede opzoek naar producten uit de buurt en ik was erg eigenwijs. Ik dacht: waarom moet ik een lammetje uit de Pyreneeën halen, terwijl mijn neef er twintig op het land heeft lopen.”

De hele uitzending is te zien op NPO Start.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.