Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Michelinsterren in het kort: welke ster voor welke prestatie?

Door Ilias van Bruggen
schedule 9 min
location_on [xx]km
Michelinsterren in het kort: welke ster voor welke prestatie? / Foto: "Michelin Man" door yellowbook
Vroeger was het simpel bij Michelin. Toen kon je voor jouw uitstekende restaurant een rode Michelinster krijgen, voor exceptioneel werk kreeg je een tweede. Als jouw restaurant een reis apart waard is volgens de restaurantgids kreeg de zaak een derde. Tegenwoordig kunnen restaurants ook een Groene Ster krijgen en een Bib Gourmand. De onderscheidingen hebben niet dezelfde betekenis. In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen de drie verschillende onderscheidingen.

Het verhaal van Michelin begint in Frankrijk. Aan het begin van de vorige eeuw waren er nauwelijks 3.000 auto’s op de Franse wegen. Bandenfabrikant André Michelin wilde het autogebruik in het land stimuleren. Een poging daartoe was de allereerste Michelin Gids, uitgebracht in augustus 1900. Hierin stond allerlei informatie over het gebruik van en reizen met een auto. Er stond een handleiding in over het plakken van een lekke band, een plattegrond met tankstations én tips waar reizigers het beste een hapje konden eten en slapen. De Michelin Gids was geboren. Die sloeg meteen aan en werd zo’n groot succes dat zij vier jaar later al de eerste buitenlandse editie uitbrachten: Michelin België.

Rode Michelinster

Een Michelinster is een prestigieuze erkenning voor restaurants met een uitstekende kwaliteit. De sterren worden uitgedeeld door inspecteurs van de gids. Zij bezoeken anoniem restaurants om deze te beoordelen op een aantal criteria. Er zijn drie categorieën van Michelinsterren:

- Eén Michelinster: een restaurant met één ster heeft volgens Michelin een uitstekende keuken en is de moeite waard om te bezoeken.

- Twee Michelinsterren: wanneer een restaurant wordt onderscheiden met een tweede ster, spreekt Michelin van een ‘uitzonderlijke keuken’. Volgens de gids zijn deze restaurants een omweg waard.

- Drie Michelinsterren: dit is de hoogste onderscheiding van Michelin. Een restaurant met drie sterren heeft ‘een buitengewone keuken’ en is meer dan alleen een omweg waard. Michelin stelt dat deze restaurants op zich al een bestemming zijn.

De nieuwste Michelinrestaurants zijn vorige maand bekendgemaakt tijdens de Sterrenceremonie in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Voor het overzicht van de nieuwste sterren kun je deze link raadplegen.

Groene Michelinster

Al een aantal jaren is duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk aspect wordt en is in de maatschappij en dus ook voor de restaurantwereld. Met de Groene Ster wil de Michelin Gids restaurants stimuleren om dit thema op de (menu)kaart te zetten. Het is dan ook een erkenning voor restaurants die zich inzetten voor ecologisch verantwoorde praktijken, zoals het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten, het verminderen van voedselverspilling en het bevorderen van duurzame landbouwmethoden. De groene Michelinster staat los van de rode sterren en een restaurant kan beide krijgen, zoals bij De Librije in Zwolle of De Nieuwe Winkel in Nijmegen het geval is.

Dit zijn de restaurants die in 2023 een Groene Michelinster kregen.

Bib Gourmand

 De laatste onderscheiding die Michelin uitdeelt aan restaurants is de Bib Gourmand. Deze onderscheiding staat voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Restaurants die de Bib Gourmand ontvangen, bieden smakelijke maaltijden van goede kwaliteit tegen een redelijke prijs. Het is een erkenning voor restaurants die hoogwaardige gerechten serveren, maar toch toegankelijk zijn voor een breder publiek. De Bib Gourmand wordt aangeduid met een afbeelding van een rood Michelinmannetje dat een servet vasthoudt.

De nieuwste Bibs van 2023 check je hier.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.