Michelinsterren in het kort: welke ster voor welke prestatie?
Het verhaal van Michelin begint in Frankrijk. Aan het begin van de vorige eeuw waren er nauwelijks 3.000 auto’s op de Franse wegen. Bandenfabrikant André Michelin wilde het autogebruik in het land stimuleren. Een poging daartoe was de allereerste Michelin Gids, uitgebracht in augustus 1900. Hierin stond allerlei informatie over het gebruik van en reizen met een auto. Er stond een handleiding in over het plakken van een lekke band, een plattegrond met tankstations én tips waar reizigers het beste een hapje konden eten en slapen. De Michelin Gids was geboren. Die sloeg meteen aan en werd zo’n groot succes dat zij vier jaar later al de eerste buitenlandse editie uitbrachten: Michelin België.
Rode Michelinster
Een Michelinster is een prestigieuze erkenning voor restaurants met een uitstekende kwaliteit. De sterren worden uitgedeeld door inspecteurs van de gids. Zij bezoeken anoniem restaurants om deze te beoordelen op een aantal criteria. Er zijn drie categorieën van Michelinsterren:
- Eén Michelinster: een restaurant met één ster heeft volgens Michelin een uitstekende keuken en is de moeite waard om te bezoeken.
- Twee Michelinsterren: wanneer een restaurant wordt onderscheiden met een tweede ster, spreekt Michelin van een ‘uitzonderlijke keuken’. Volgens de gids zijn deze restaurants een omweg waard.
- Drie Michelinsterren: dit is de hoogste onderscheiding van Michelin. Een restaurant met drie sterren heeft ‘een buitengewone keuken’ en is meer dan alleen een omweg waard. Michelin stelt dat deze restaurants op zich al een bestemming zijn.
De nieuwste Michelinrestaurants zijn vorige maand bekendgemaakt tijdens de Sterrenceremonie in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Voor het overzicht van de nieuwste sterren kun je deze link raadplegen.
Groene Michelinster
Al een aantal jaren is duidelijk dat duurzaamheid een belangrijk aspect wordt en is in de maatschappij en dus ook voor de restaurantwereld. Met de Groene Ster wil de Michelin Gids restaurants stimuleren om dit thema op de (menu)kaart te zetten. Het is dan ook een erkenning voor restaurants die zich inzetten voor ecologisch verantwoorde praktijken, zoals het gebruik van lokale en seizoensgebonden producten, het verminderen van voedselverspilling en het bevorderen van duurzame landbouwmethoden. De groene Michelinster staat los van de rode sterren en een restaurant kan beide krijgen, zoals bij De Librije in Zwolle of De Nieuwe Winkel in Nijmegen het geval is.
Dit zijn de restaurants die in 2023 een Groene Michelinster kregen.
Bib Gourmand
De laatste onderscheiding die Michelin uitdeelt aan restaurants is de Bib Gourmand. Deze onderscheiding staat voor een uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Restaurants die de Bib Gourmand ontvangen, bieden smakelijke maaltijden van goede kwaliteit tegen een redelijke prijs. Het is een erkenning voor restaurants die hoogwaardige gerechten serveren, maar toch toegankelijk zijn voor een breder publiek. De Bib Gourmand wordt aangeduid met een afbeelding van een rood Michelinmannetje dat een servet vasthoudt.
De nieuwste Bibs van 2023 check je hier.