Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING verwacht ondanks goed begin jaar meer faillissementen in horeca

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
ING verwacht ondanks goed begin jaar meer faillissementen in horeca
De horeca kent volgens een nieuw rapport van ING een goede start van het jaar, ondanks de hogere inkoopprijzen van bijvoorbeeld energie en ingrediënten die ondernemers lang niet altijd kunnen doorbereken aan de klant. Maar de rest van het jaar wordt waarschijnlijk wel "uitdagend" voor de sector. Deskundigen van de bank verwachten dit jaar "aanmerkelijk meer" faillissementen en bedrijfsbeëindigingen van restaurants en cafés.

Positieve ontwikkeling volgens ING is dat de consument in het eerste kwartaal per horecabezoek gemiddeld 7 procent meer spendeerde ten opzichte van een jaar eerder. De horeca profiteert er ook van dat er weer meer buitenlandse toeristen zijn. Voor heel dit jaar rekent ING dan ook op verdere verkoopgroei. Dit gaat waarschijnlijk deels nog om een herstel van de coronapandemie, aangezien de horeca in Nederland in de eerste twee maanden van vorig jaar nog met beperkingen te maken had. Vorig jaar was al sprake van een grote inhaalslag en dit jaar gaat er waarschijnlijk zo'n 3 procent meer aan bijvoorbeeld drankjes en gerechten over de toonbank.

"Toch blijven de marktomstandigheden uitdagend", zegt sectoreconoom Katinka Jongkind van ING Research. In het rapport van de bank legt ze uit dat als de prijs van een biertje of een maaltijd te hoog wordt de klanten wegblijven. Daardoor kan een horecaondernemer hogere prijzen doorgaans niet volledig doorberekenen en staat zijn marge onder druk. Jongkind wijst erop dat de verplichte sluitingen tijdens de coronapandemie de winstmarges al behoorlijk hebben uitgehold. "Nu horecabedrijven hun tijdens de coronapandemie opgebouwde belastingschuld moeten terugbetalen, zal dat voor een deel van deze bedrijven tot financiële problemen leiden", schat ze in.

ING geeft nog geen concrete voorspelling voor het aantal bankroeten in de horeca. Tijdens de coronapandemie vielen er nog heel weinig horecabedrijven om. Waarschijnlijk kwam dat door de massale coronasteun van de overheid. Vorig jaar telde ING 134 failliete horecazaken, wat eveneens heel weinig is. In 2019, het laatste jaar voor de virusuitbraak, waren het er namelijk nog 254. Maar het eerste kwartaal van dit jaar lijkt de situatie omgeslagen. Volgens ING gingen er 66 horecabedrijven bankroet, bijna drie keer zoveel als in het eerste kwartaal een jaar eerder.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.