Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Watertorenrestaurant De Reusch in Limburg moet pand verlaten

Door Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Watertorenrestaurant De Reusch in Limburg moet pand verlaten
Over twee weken kunnen gasten niet meer naar Restaurant De Reusch in de voormalige watertoren in Schimmert. De rechter heeft maandag besloten dat het restaurant uit het monumentale pand moet vertrekken. De eigenaren van de toren hadden een rechtszaak aangespannen, omdat de exploitant de huur voor langere tijd niet heeft betaald, meldt 1Limburg.

Een aantal jaren geleden begon een speciaal project in Schimmert. In de oude watertoren aan de De Bockhofweg bouwden De Smakelijke Reus en eigenaar ReVaS een brouwerij, streekproductenwinkel, brasserie en een bar. De Smakelijke Reus maakte het restaurant bovenin de toren waar: Restaurant De Reusch.

Flinke energiekosten

Na de opening van de horeca in de oude watertoren konden gasten terecht voor een maaltijd gemaakt met streekproducten en een mooi uitzicht over de regio. Een drankje op het terras was populair onder bezoekers. Daarnaast verliep de samenwerking tussen de twee partijen goed. Tot ReVaS in het najaar van 2022 een hoge energierekening stuurde. Sindsdien ging de verhouding tussen ReVaS en De Smakelijke Reus achteruit.

Duurzaamst verbouwde monument

Tijdens de verbouwing is veel nadruk gelegd op het verduurzamen van het monumentale pand. Dat hebben zij tevens met succes gedaan, want vorig jaar werd de watertoren beloond met een symbolische ‘groene sleutel’. Die wordt uitgereikt aan ‘het best verduurzaamde monument van Nederland’. De eigenaren hebben dit voor elkaar gekregen door de toren onder andere te voorzien van vier warmtepompen en vloerverwarming. Ook staan er zonnepanelen op de parkeerplaats die de toren van energie voorzien.

Toch bleef de energierekening hoog. Doordat de muren niet voldoende geïsoleerd konden worden bleef deze alsnog hoog.

Vier maanden huurachterstand

Uiteindelijk was het niet meer mogelijk voor de exploitanten om de huur te betalen, wat dan ook sinds het begin van het jaar niet meer is gebeurd. Daarom besloot ReVaS in maart om een bodemprocedure te starten bij de rechtbank. De eigenaar wilde een de samenwerkingsovereenkomst ontbinden, zodat zij beslag konden leggen op het restaurant.

Twee weken

De rechter vindt dat ReVaS in zijn gelijk staat. Vaak is een huurachterstand van drie maanden al voldoende om een samenwerkingsovereenkomst te verbreken. De rechter gaat er daarom ook vanuit dat dit ook de uitkomst zal zijn van de bodemprocedure.

De ondernemers hebben twee weken de tijd om het restaurant te verlaten. Daarnaast moeten zij de achterstallige huur van inmiddels bijna 50.000 euro betalen en daar komt nog 12.000 euro bij aan overige kosten. Daarnaast is De Smakelijke Reus verantwoordelijk voor de proceskosten.

Over de bodemprocedure wordt op een later tijdstip beslist. De openstaande energierekening is hier ook onderdeel van.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.