Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Plantaardige markt in Europa blijft doorgroeien

Door Ilias van Bruggen
schedule 2 min
location_on [xx]km
Plantaardige markt in Europa blijft doorgroeien
Terwijl de markt voor dierlijke producten zoals vlees, melk en kaas aan het krimpen is, neemt de plantaardige retailmarkt in Europa met omvang toe. Dit blijkt uit een onderzoek van Good Food Institute (GFI) in samenwerking met NielsenIQ. In totaal groeide de plantaardige markt met meer dan 20 procent tussen 2020 en 2022, met een groei van 6 procent in 2022. Bovendien was de inflatie voor praktisch alle producten in de plantaardige markt lager dan voor dierlijke producten. Dat zorgt ervoor dat plantaardige producten relatief goedkoper zijn geworden in vergelijking met dierlijke producten en zijn dus ook aantrekkelijker voor de consumenten. Dat meldt de RestaurantKrant.

In Nederland nam de markt niet veel toe in omvang. Toch heeft Nederland al de hoogste consumptie van plantaardige yoghurt en vleesvervangers per hoofd van de bevolking. Daarnaast is er een opvallende groei van het aandeel plantaardige vis en zeevruchten te zien. Dit markt groeide met maar liefst 326 procent tussen 2020 en 2022. De markt groeide met 60 procent in het afgelopen jaar.

Plantaardige foodservice

In de foodservice zijn de producten van De Vegetarische Slager steeds populairder aan het worden. Zo introduceerde New York Pizza onlangs plantaardige pizza’s met ‘peperoni’, plantaardige steak en gehakt van De Vegetarische Slager. Ook kun je binnenkort plantaardige spare ribs proberen bij De Beren en zet na Artis en Blijdorp ook Dierenpark Wildlands meer vegan op de kaart. In het restaurant in het Serenga themagebied zijn de menu’s bijvoorbeeld standaard plantaardig, tenzij de bezoeker aangeeft liever vlees en vis te eten.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.