Nederlanders reserveren steeds vaker online voor plekje in restaurant
Volgens Ruud Bakker, eigenaar van Steakhouse Dommel 18 in Eindhoven geven gasten ook meer geld uit. Ze gaan graag ‘all-in’ door dure wijnen en bieren te bestellen en te genieten van meerdere gangen. Dat is volgens horecatrendwatcher Wouter Verkerk opvallend, gezien de hoge inflatie en energieprijzen. Een dip was dan ook voorspeld voor dit jaar, maar tot nu toe zitten restaurants bomvol.
Meer genieten
Online reserveringsplatform TheFork zag na corona een flinke opleving in het aantal boekingen en volgens Bookdinners was er in maart een stijging van 39 procent ten opzichte van maart 2022. Ook april was een zeer goede reserveringsmaand. Verkerk denkt dat er nog steeds een grote groep mensen is met genoeg geld te besteden. Die groep heeft na corona besloten meer van het leven te gaan genieten. Ook plannen mensen meer vooruit en dat is volgens Verkerk ook te danken aan de laagdrempeligheid van online reserveren. Bellen is niet meer nodig, zelfs via Google kan snel een reservering worden gemaakt.
Uit de Restaurant Monitor 2023 blijkt dat bijna 80 procent van de reserveringen online wordt gemaakt. Dat was in 2013 nog slechts 30 procent.
Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky