Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Inspiratie voor menukaart werk- en eetcafé Kleurrijk zijn de multiculturele medewerkers

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Inspiratie voor menukaart werk- en eetcafé Kleurrijk zijn de multiculturele medewerkers / Foto: "Nijverdal - Sallandse Heuvelrug" door Eric de Redelijkheid ( BY-SA 2.0.) https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/?ref=openverse.
In restaurant Kleurrijk in Nijverdal heeft het bedienend personeel niet alleen de naam van hun favoriete gerecht op hun shirt staan, deze gerechten zijn ook terug te vinden op de menukaart. Het nieuwe restaurant wordt gerund door asielzoekers en statushouders. Zij hebben hun favoriete gerechten op de kaart gezet voor een multiculturele ervaring. Dat meldt RTV Oost.

Het restaurant opende in februari de deuren aan de Willem Alexanderstraat in Nijverdal. In korte tijd heeft het een culinaire naam gemaakt in de regio.

Er wordt namelijk een uniek concept gehanteerd in het restaurant. Een van de oprichters van het restaurant is Jeroen Vestering. Hij geeft aan at het uitgangspunt van het restaurant ‘culturen met elkaar verbinden door te eten en te drinken’ is. Dat idee had hij al langere tijd, vanaf 2019. Nu heeft hij het in de praktijk gebracht.

Vrijwilliger in vluchtelingenkamp

De eigenaresse, Jessica Heutink, is volgens hem een zeer bevlogen en sociale dame. Zij heeft een tijd gewerkt als vrijwilliger in de vluchtelingenkampen op Lesbos. Daar zag ze met eigen ogen hoe vluchtelingen aankwamen in Europa. Toen zij terugkwam in Nederland wilde ze hier iets voor vluchtelingen betekenen.

Restaurant Kleurrijk

Dat vertaalde zich uiteindelijk naar restaurant Kleurrijk. Het is een sociaal eet- en werkrestaurant waar zowel asielzoekers als statushouders aan de slag kunnen. Inmiddels is er een team van vijftien personen met negen verschillende nationaliteiten. In het restaurant worden de werknemers geholpen met Nederlands en worden ze opgeleid voor de horeca.

Recepten van personeel

Uniek in het restaurant is dat de recepten van de medewerkers dienen als inspiratiebron voor de gerechten. Vestering stelt dat veel van het personeel uit het Midden-Oosten komt, zoals Jemen, Libanon, Syrië, maar ook landen zoals Eritrea en Ethiopië. “Iedereen neemt vanuit huis zo z’n eigen gerechten en recepten mee. De namen staan niet alleen op hun shit, maar bij ons krijgen de medewerkers ook echt inbreng op wat er hier op de menukaart prijkt.”

Soms zijn de gerechten gebaseerd op oude familierecepten die van generatie op generatie zijn overgedragen. Dat maakt het volgens Vestering extra bijzonder.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.