Inspiratie voor menukaart werk- en eetcafé Kleurrijk zijn de multiculturele medewerkers
Het restaurant opende in februari de deuren aan de Willem Alexanderstraat in Nijverdal. In korte tijd heeft het een culinaire naam gemaakt in de regio.
Er wordt namelijk een uniek concept gehanteerd in het restaurant. Een van de oprichters van het restaurant is Jeroen Vestering. Hij geeft aan at het uitgangspunt van het restaurant ‘culturen met elkaar verbinden door te eten en te drinken’ is. Dat idee had hij al langere tijd, vanaf 2019. Nu heeft hij het in de praktijk gebracht.
Vrijwilliger in vluchtelingenkamp
De eigenaresse, Jessica Heutink, is volgens hem een zeer bevlogen en sociale dame. Zij heeft een tijd gewerkt als vrijwilliger in de vluchtelingenkampen op Lesbos. Daar zag ze met eigen ogen hoe vluchtelingen aankwamen in Europa. Toen zij terugkwam in Nederland wilde ze hier iets voor vluchtelingen betekenen.
Restaurant Kleurrijk
Dat vertaalde zich uiteindelijk naar restaurant Kleurrijk. Het is een sociaal eet- en werkrestaurant waar zowel asielzoekers als statushouders aan de slag kunnen. Inmiddels is er een team van vijftien personen met negen verschillende nationaliteiten. In het restaurant worden de werknemers geholpen met Nederlands en worden ze opgeleid voor de horeca.
Recepten van personeel
Uniek in het restaurant is dat de recepten van de medewerkers dienen als inspiratiebron voor de gerechten. Vestering stelt dat veel van het personeel uit het Midden-Oosten komt, zoals Jemen, Libanon, Syrië, maar ook landen zoals Eritrea en Ethiopië. “Iedereen neemt vanuit huis zo z’n eigen gerechten en recepten mee. De namen staan niet alleen op hun shit, maar bij ons krijgen de medewerkers ook echt inbreng op wat er hier op de menukaart prijkt.”
Soms zijn de gerechten gebaseerd op oude familierecepten die van generatie op generatie zijn overgedragen. Dat maakt het volgens Vestering extra bijzonder.
Door: Nationale Horecagids