Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Deze restaurants verloren hun ster(ren)

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 9 min
location_on [xx]km
Deze restaurants verloren hun ster(ren)
Het is een geweldig moment voor een restaurateur om tijdens de Sterrenceremonie te horen dat jouw restaurant bekroond wordt met een ster. Gisteren zijn er in het DeLaMar Theater in Amsterdam maar liefst zeventien nieuwe restaurants met één ster beloond. Ook heeft Jurgen van der Zalm met Vinkeles als enige een tweede ster voor de selectie van dit jaar gekregen. In totaal telt Nederland nu 125 restaurants met één ster en 20 met twee sterren. Maar niet iedereen viel in de prijzen in het Amsterdamse theater. Er waren dit jaar negen restaurants die hun ster verloren, of zelfs meer dan één. Hieronder lees je welke zaken dit zijn.

Na de uitreiking van de nieuwe sterren, werd bekend dat negen restaurants in Nederland een ster verloren. Dit zijn de restaurants:

Sabero in Roermond

Het restaurants van Sonja en Nico Boreas ontving in 2018 twee Michelinsterren. Dit was ook het jaar dat het restaurant opende. Volgens Chapeau Magazine konden de ondernemers het huurcontract van het pand niet verlengen. Het restaurant sloot in maart van dit jaar.

Tilia in Ettenleur

In 2021 werd het restaurant van chef-kok Carlo Chantrel en maître-sommelier Mariëlle Vink een Michelinster. Een jaar ervoor, in 2020, namen de ondernemers restaurant De Zwaan over, dat al langere tijd een Michelinster had. De twee nieuwe eigenaren slaagden erin om de traditie van de Michelinsterren in ere te houden. In juni 2022 moesten zij het restaurant gedwongen sluiten.

Mijn Keuken in Wouw

In 2010 al ontving Mijn Keuken in Wouw een Michelinster. Meer dan zeventien jaar hebben zij gestreden om eerst de ster te ontvangen en daarna te behouden. Door de gevolgen van de coronapandemie zagen chef-kok Pieter Bosters en maître Simone Tak geen andere optie dan het restaurant te sluiten. Dit gebeurde afgelopen februari.

Pure C in Cadzand

Al in 2011 werd Pure C in Cadzand bekroond met een Michelinster. Die hebben zij voor lange tijd vastgehouden en in 2018 werd hun harde werk beloond met een tweede ster. Toen Bakker afgelopen december aankondigde dat hij zou vertrekken en voor zichzelf ging beginnen, en nam ook de Michelinsterren mee.

Het Roode Koper in Leuvenum

Zeven jaar op rij heeft Het Roode Koper haar Michelinster weten te behouden. Dit jaar verliest Jon Yvar Sörensen deze ster. Vorig jaar plaatsten koks Nina Graver en Gerben de Lange zich nog voor de finale van de Gouden Koksmuts 2022. In 2020 werd die al gewonnen door de chef van Het Roode Koper, Dennis van den Beld.

Noble in Den Bosch

Het restaurant van Edwin Kats heeft in 2016 voor het eerst een Michelinster gekregen. Deze heeft een geschiedenis met de sterren: het toenmalige Chalet Royale had tussen 1958 en 1976 een Michelinster. Zij verloren die in 1977. De jaren die volgden heroverden zij die, tot 2011. Noble kreeg dus in 2016 weer zijn ster terug.

Wollerich in Sint-Oedenrode

Van 1997 tot 2007 had het restaurant in Sint-Oedenrode een Michelinster onder het eigenaarschap van Gerard en Meriam Wollerich. Deze ster heroverden zij weer in 2010. In maart van dit jaar verkocht het echtpaar het restaurant, waarna deze ook zijn ster verloor.

Lastage in Amsterdam

Rogier van Dam is de eigenaar van Lastage en Lazuur in Amsterdam. Hij verdiende in 2011 voor het eerst een ster met het eerstgenoemde restaurant. Die kreeg hij samen met sommelier Elise Moeskops.

Katseveer in Wilhelminadorp

Sinds 2005 had Katseveer onafgebroken een Michelinster. Tot er na negentien jaar nieuwe eigenaren kwamen. Dat gebeurde vorig jaar in oktober. De nieuwe eigenaren zijn maître-sommelier Paul Labruijere en souschef Leon Vermaire. Zij zeggen tegen Omroep Zeeland dat zij het verlies van de ster niet onverwachts komt. De ondernemers geven aan dat zij niet vinden dat de ster van hun is en dat het daarom logisch is dat deze verdwijnt.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.