ING: kweekvlees ligt voorlopig nog niet op bord Nederlandse consument
Kweekvlees heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo is het minder belastend voor het milieu, veroorzaakt het aanzienlijk minder dierenleed en is de footprint van kweekvlees volgens onderzoeksbureau CE Delft veel lager dan die van vlees. Ook biedt kweekvlees een oplossing voor de wereldwijd toenemende vraag naar dierlijke eiwitten.
Tijdrovend proces
Goedkeuring in Europa van kweekvlees kost veel tijd. Europa ziet kweekvlees als novel food; voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie als voeding zijn verkocht. in Singapore vindt geen novel food-toetsing plaats. Daar geldt een andere beoordeling.
Wanneer deze hindernis in Nederland is genomen en kweekvlees is toegestaan, moeten de productiekosten flink omlaag om kweekvlees concurrerend te laten zijn met gangbare vleesproducten of vleesvervanger in het supermarkt schap. Opschaling is dan noodzakelijk om te komen met een lagere, concurrerende prijs.
Vraag naar alternatieve eiwitten
De vraag naar alternatieve eiwitten neemt door stijging van welvaart en wereldbevolking toe. alternatieven zoals kweekvlees zijn nodig om in de totale behoefte te kunnen voorzien. Bedrijven moeten veel geld en tijd investeren in marketing en communicatie om de consument enthousiast te maken voor kweekvlees. Zij kunnen inspelen op de zorgen van de consument over dierenwelzijn en het milieu.
Ook op het gebied van duurzaamheid is kweekvlees aantrekkelijk omdat de productie minder impact heeft op het milieu. De verwachting is dat er toch veel proeverijen nodig zijn om de consument uiteindelijk te overtuigen van het gebruik van kweekvlees.
Door: Nationale Horecagids