Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

ING: kweekvlees ligt voorlopig nog niet op bord Nederlandse consument

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
NG: kweekvlees ligt voorlopig nog niet op bord Nederlandse consument
Kweekvlees uit laboratoria is in Nederland nog niet te koop. De vertraging van de introductie hiervan ligt vooral bij de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid, de EFSA. Zij moet de verkoop van kweekvlees goedkeuren. Europa kiest daarbij voor een streng goedkeuringskader. Ook Nederlandse regelgeving staat het eten van kweekvlees nog niet toe. het is dan ook logisch dat Nederlandse startups van kweekvlees zoals Meatable en Mosa Meat uitwijken naar Singapore, waar de verkoop van kweekvlees wel toegestaan is. Dat meldt ING.

Kweekvlees heeft een aantal belangrijke voordelen. Zo is het minder belastend voor het milieu, veroorzaakt het aanzienlijk minder dierenleed en is de footprint van kweekvlees volgens onderzoeksbureau CE Delft veel lager dan die van vlees. Ook biedt kweekvlees een oplossing voor de wereldwijd toenemende vraag naar dierlijke eiwitten.

Tijdrovend proces

Goedkeuring in Europa van kweekvlees kost veel tijd. Europa ziet kweekvlees als novel food; voedingsmiddelen en ingrediënten die niet eerder binnen de Europese Unie als voeding zijn verkocht. in Singapore vindt geen novel food-toetsing plaats. Daar geldt een andere beoordeling.

Wanneer deze hindernis in Nederland is genomen en kweekvlees is toegestaan, moeten de productiekosten flink omlaag om kweekvlees concurrerend te laten zijn met gangbare vleesproducten of vleesvervanger in het supermarkt schap. Opschaling is dan noodzakelijk om te komen met een lagere, concurrerende prijs.

Vraag naar alternatieve eiwitten

De vraag naar alternatieve eiwitten neemt door stijging van welvaart en wereldbevolking toe. alternatieven zoals kweekvlees zijn nodig om in de totale behoefte te kunnen voorzien. Bedrijven moeten veel geld en tijd investeren in marketing en communicatie om de consument enthousiast te maken voor kweekvlees. Zij kunnen inspelen op de zorgen van de consument over dierenwelzijn en het milieu.

Ook op het gebied van duurzaamheid is kweekvlees aantrekkelijk omdat de productie minder impact heeft op het milieu. De verwachting is dat er toch veel proeverijen nodig zijn om de consument uiteindelijk te overtuigen van het gebruik van kweekvlees.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.