Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Michelin maakt zes nieuwe namen bekend voor gids van 2023

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Michelin maakt zes nieuwe namen bekend voor gids van 2023
Elke maand maken de inspecteurs van de Michelin Gids namen bekend die een vermelding krijgen in de restaurantgids. De restaurants krijgen direct na de vermelding een plek op de site met een ‘nieuw’ symbool. Wat voor onderscheiding – Ster, Bib Gourmand of Groene Ster - de restaurants krijgen wordt bekendgemaakt tijdens de gidspresentatie komende april. Voor de maand februari heeft Michelin zes namen gepresenteerd. Dit meldt de Michelin Gids op haar website.

De Haan in Groningen

In de stad in het noorden hebben drie bevriende chefs een eigen concept bedacht. Zij bereiden één menu in de keuken, serveren de gerechten zelf en rekenen niet op bedieningspersoneel. In het restaurant is de brood- en drankenservice self service. De chefs leggen per gang uit hoe zij ‘complexe smaken creatief verenigen’. De Gids stelt dat de chefs de beheersing van hun smaakpalet goed onder controle hebben, ‘zoals blijkt uit hun vegetarische versie van Stroganoff’. In het restaurant proefde de inspecteur het samenspel van de creme van gele wortel, met gegrilde knolselderij, gestoofde uit, paddenstoelen en krokante spitskool. “Daar gaan fijnproevers pas van kraaien.”

Lagrange in Buren

Wanneer mensen Buren bezoeken, dan vindt de Michelin Gids dat het restaurant Lagrange een bezoek waard is. “U zit in het lieflijke Buren, stapt een elegant gerenoveerde schuur binnen en maakt u op voor een intiem etentje.” De gids prijst de chef van het restaurant om zijn ‘sublieme’ bewerking van onder andere eend, die hij langzaam gaart en vervolgens met de jus ‘de juiste power geeft’ die het nodig heeft. “Door zeebaars te snijden en er een quenelle sushirijst mee te beleggen, samen met gel van passievrucht, oesterblad en crème fraîche van limoen toont hij dat hij ook frisse nuances helemaal onder de knie heeft. Lokaal en werelds gaan hand in hand bij Lagrange.

Nassau in Groningen

“Stijlvol dineren in Groningen, dat doe je bij Nassau”, staat in de gids. Volgens de gids heeft de zaak veel klasse, mede door het oude balkenplafond, het glanzend parket, strak meubilair en het uitzicht op de Prinsentuin. In het restaurant werkt een chef die het belang van een intense saus kent. Die kookt met ingrediënten als langoustine en anjouduif, die hij ‘in de verf zet met bewerkte gerechten’. De inspecteurs werden in Nassau verrast door een dessert waarin een krokante bol gemaakt van witte chocolade gevuld werd met een schapenkaas, wat ‘een bijzonder mooi reliëf van smaken opleverde’. Met een ‘sneeuw’ van melkschum en een olie op basis van gras maakte de chef het dessert volgens de inspecteurs helemaal af.

SAAM restaurant in Amstelveen

In de zaak aan de Amstelzijde strip, die van buitenaf bijna lijkt op een glazen serre, kookt de chef van SAAM met Zuid-Afrikaanse invloeden. In het restaurant verzorgt Koen van der Plas de wijnen. Daarnaast helpt hij Margot Janse met het ontwerpen van de gerechten. Hierin worden ingrediënten als granadilla, suurvygie en geitenvlees gebruikt om ‘moderne creaties’ te maken met een ‘uitgesproken smaak’. Of denk aan een rouleau van zeetong met een geglaceerde mousselinesaus en sorgo (een tarwesoort) geparfumeerd met kerrie.

Wils Bakery Café in Amsterdam

In de zaak met een Scandinavische bistro vibe zien gasten de bakker het deeg kneden en ondertussen komen enkele gasten brood kopen. De zaak heeft volgens de Michelin Gids daarentegen ook een ‘leuke kaart met bewerkte gerechten’. Je kan hier gerechten proberen zoals de klassiekers slakken in kruidenboter, pithivier van houtdruif met ganzenlever en tarte Tatin. Het dessert bestond uit dungesneden, niet te zoet gekarameliseerde Elstar appel met een biscuit die een lichte amandelsmaak had. Om het af te maken serveerde de bistro een quenelle tonkaroomijs en een verse crème anglaise. “Wils Bakery Café is rijk van smaak, genereus en geïnspireerd. Extra plus: de prijs-kwaliteitverhouding is helemaal geweldig!”

YANO in Rotterdam

“Scandinavische lijnen, een Japanse zen-vibe en een algemene gezelligheid typeren YANO”, aldus de gids. De gids noemt de keuken kleurrijk met een goede beheersing van pittig. De chef vult de Franse basis aan met zijn Molukse afkomst, maar kookt met invloeden uit andere uitheemse landen. Zo combineert de chef in rosé gegaarde duif met een ravioli van butternut en een jus van duif geparfumeerd met koffie. “Zijn visueel uitgesproken creaties kennen geen grenzen en maken het verschil. Dit ervaren koppel heeft alles in huis om u fine dining op hun eigen manier te laten beleven.”

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.