Restaurant en hotel Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet
De ontwerper en eigenaar van het hotel heeft zelf het faillissement ingediend. Na het sluiten zullen ongeveer 30 mensen hun baan verliezen. Eek verklaart dat het hem de coronapandemie en het vertrek van zijn chef-kok en leidinggevenden niet is gelukt een nieuw sterk team op poten te zetten. Zo stelt hij dat zij een jaar lang geen chef-kok in huis hebben gehad. “Er was niemand te vinden. Het is een bijzonder heftige uitdaging geweest.”
Coronaschuld
Nadat hem in oktober al duidelijk werd dat er iets moest gebeuren, dook Piet de afgelopen weken de boeken in. Zo kwam hij tot de conclusie dat de koers van het hotel totaal de verkeerde kant op gaat. Hij kampt met een grote schuld en daarnaast is de horeca niet rendabel genoeg om de tekorten in te lopen. Hij zegt veel geld in de zaak te hebben gestopt. “Het risico bestaat dat de horeca de rest van het bedrijf mee het ravijn in trekt.” Eek geeft aan dat hij de leveranciers altijd netjes heeft betaald, maar hij door corona een grote belastingschuld heeft opgebouwd.
Herontwerp hotel
Tijdens de coronaperiode is het hotel verbouwd. Die is gevestigd in een oude Philips-fabriek in de wijk Strijp-R in Eindhoven. Daar zitten onder andere het hotel, het Lobby Restaurant, de Dakbar en een galerij. Piet Hein nam het hotel op de schop. De herinrichting is in circulaire stijl met een focus op duurzaamheid. Daar zijn veel dingen gemaakt van gerecyclede materialen, zoals meubels en een muurwand in de vergaderruimte die is gemaakt met oud matrasschuim.
Dit circulaire principe zie je terugkomen in het hele bedrijf. Oude materialen vinden hier een nieuwe bestemming. “Het water van de hoteldouches wordt verwarmd met ons eigen fabrieksafval, zoals zaagsel en geshredderd resthout”, zegt hij in een interview met Entree Magazine.
De verbouwing en heropening maken het faillissement daarom extra pijnlijk. Piet is zeer te spreken over de verbouwing en was van plan om ‘zijn schouders eronder te zetten’. Die tijd is er niet meer voor de hotelier.
Nieuwe uitbater
Een vervelende bijkomstigheid is dat het hotel met zijn dertien kamers in hetzelfde bedrijf zit als alle andere bedrijven. Het hotel werd geopend ten tijde van de coronapandemie maar liep volgens Eek ‘best goed’. Hij geeft aan dat er steeds meer kamers worden geboekt. De ontwerper laat weten dat hij zich de minste zorgen maakt over het hotel.
De komende tijd wil Piet het hotel en restaurant openhouden. Jeroen Tulfer, de curator, sluit zich bij dit plan aan. Hij stelt dat de prioriteit nu is om een nieuwe uitbater te vinden.
De curator denkt dat een nieuwe uitbater de enige manier is om het bedrijf te redden van ondergang. “Als je het concept op deze locatie alsnog wilt realiseren, moet iemand anders het doen.” Piet Hein hoopt dat hij een nieuwe exploitant kan vinden die het wel lukt om een goed team op te zetten.
Door: Nationale Horecagids