Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant en hotel Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Restaurant en hotel Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet
Het hotel en restaurant van de ontwerper Piet Hein Eek in Eindhoven is failliet verklaard. Eek is tot de conclusie gekomen dat het hem niet gaat lukken de rode cijfers die hij heeft gemaakt in de coronaperiode weg te werken. Onlangs won het hotel de Entree Award voor Best New Hotel under 50 rooms. De eigenaar is groot voorstander van circulair design en verbouwde onlangs het hotel om deze een duurzame make-over te geven. Dit meldt het AD.

De ontwerper en eigenaar van het hotel heeft zelf het faillissement ingediend. Na het sluiten zullen ongeveer 30 mensen hun baan verliezen. Eek verklaart dat het hem de coronapandemie en het vertrek van zijn chef-kok en leidinggevenden niet is gelukt een nieuw sterk team op poten te zetten. Zo stelt hij dat zij een jaar lang geen chef-kok in huis hebben gehad. “Er was niemand te vinden. Het is een bijzonder heftige uitdaging geweest.”

Coronaschuld

Nadat hem in oktober al duidelijk werd dat er iets moest gebeuren, dook Piet de afgelopen weken de boeken in. Zo kwam hij tot de conclusie dat de koers van het hotel totaal de verkeerde kant op gaat. Hij kampt met een grote schuld en daarnaast is de horeca niet rendabel genoeg om de tekorten in te lopen. Hij zegt veel geld in de zaak te hebben gestopt. “Het risico bestaat dat de horeca de rest van het bedrijf mee het ravijn in trekt.” Eek geeft aan dat hij de leveranciers altijd netjes heeft betaald, maar hij door corona een grote belastingschuld heeft opgebouwd.

Herontwerp hotel

Tijdens de coronaperiode is het hotel verbouwd. Die is gevestigd in een oude Philips-fabriek in de wijk Strijp-R in Eindhoven. Daar zitten onder andere het hotel, het Lobby Restaurant, de Dakbar en een galerij. Piet Hein nam het hotel op de schop. De herinrichting is in circulaire stijl met een focus op duurzaamheid. Daar zijn veel dingen gemaakt van gerecyclede materialen, zoals meubels en een muurwand in de vergaderruimte die is gemaakt met oud matrasschuim.

Dit circulaire principe zie je terugkomen in het hele bedrijf. Oude materialen vinden hier een nieuwe bestemming. “Het water van de hoteldouches wordt verwarmd met ons eigen fabrieksafval, zoals zaagsel en geshredderd resthout”, zegt hij in een interview met Entree Magazine.

De verbouwing en heropening maken het faillissement daarom extra pijnlijk. Piet is zeer te spreken over de verbouwing en was van plan om ‘zijn schouders eronder te zetten’. Die tijd is er niet meer voor de hotelier.

Nieuwe uitbater

Een vervelende bijkomstigheid is dat het hotel met zijn dertien kamers in hetzelfde bedrijf zit als alle andere bedrijven. Het hotel werd geopend ten tijde van de coronapandemie maar liep volgens Eek ‘best goed’. Hij geeft aan dat er steeds meer kamers worden geboekt. De ontwerper laat weten dat hij zich de minste zorgen maakt over het hotel.

De komende tijd wil Piet het hotel en restaurant openhouden. Jeroen Tulfer, de curator, sluit zich bij dit plan aan. Hij stelt dat de prioriteit nu is om een nieuwe uitbater te vinden.

De curator denkt dat een nieuwe uitbater de enige manier is om het bedrijf te redden van ondergang. “Als je het concept op deze locatie alsnog wilt realiseren, moet iemand anders het doen.”  Piet Hein hoopt dat hij een nieuwe exploitant kan vinden die het wel lukt om een goed team op te zetten.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.