Discussie over serveren van foie gras laait op na protesten activisten
Foie gras is een omstreden gerecht om te serveren in restaurants. Veel ondernemers in de horeca willen niet reageren op de vragen van RTV Utrecht. Een enkel restaurant reageert verontwaardigd over het feit dat het product weer op de discussietafel ligt.
De actievoerders gingen met een tiental activisten naar het restaurant om te protesteren bij het restaurant aan de Lijnmarkt in Utrecht. Eén van de activisten gaf aan dat zij niet stoppen voor het product niet meer geserveerd wordt. Het leidde tot de aanhouding van zes van de activisten. De actievoerders stelden dat zij al wisten dat ze waarschijnlijk aangehouden zouden worden. “Maar dat is niks vergeleken met het leed wat de dieren doormaken. Dat hebben we er dus graag voor over”, zegt één van de protestanten.
Productie foie gras
Dat leed waar de activisten het over hebben, gaat over de productiewijze van foie gras. Ondanks dat het een Franse delicatesse is, wordt de productie ervan in veel landen verboden, waaronder in Nederland. Foie gras van hoge kwaliteit wordt geproduceerd door eenden en ganzen dwangvoer toe te dienen. Hierbij wordt een buis in de keel van de dieren gestopt om deze extra voeding te geven. Door deze buis wordt het voer direct naar de maag gepompt. Daardoor wordt de lever van de dieren extra groot en vettig. Bij mensen heet dit ook wel leververvetting.
Felle campagne
Dit is de reden waarom de activisten de straat op gaan. De campagne begint met het sturen van brieven en mails naar restaurants die het product op hun kaart hebben staan. Indien de restaurants geen gehoor geven gaan de actievoerders over op de volgende stap: voor de deur flyers uitdelen en binnenlopende gasten aanspreken op het gebruik van het ingrediënt.
De activist die met RTV Utrecht in gesprek is gegaan spreekt van ‘burgerlijke ongehoorzaamheid’. Soms heeft deze ongehoorzaamheid succes: in café-brasserie Marie in Amersfoort is het product van de kaart gehaald. Daarnaast stelt Active for Justice dat twee horecazaken in Utrecht aangegeven dat zij gehoor geven aan het verzoek.
Eén van deze restaurants uit Utrecht spreekt dit tegen. Daar wordt volgens de General Manager geen foie gras gebruikt in het menu. Wel heroverwegen zij of ze het überhaupt nog terug op de kaart willen. De General Manager geeft aan dat de activisten niet de reden zijn voor deze heroverweging. “De manier waarop zij actievoeren, daar ben ik niet van onder de indruk. Ze zijn van harte welkom om een kop koffie te drinken en dan ga ik graag het gesprek met ze aan. Maar restaurants bezetten is niet de manier.”
Negativiteit rondom product
Bij bistro Florent, tevens in Utrecht, staat foie gras op het menu. Volgens de eigenares vragen veel mensen hiernaar. Ze geeft aan dat het veel gegeten wordt.
Het is daarentegen wel een onderwerp voor discussie geworden onder het personeel. Een medewerker van de bistro zag wat er was gebeurd en begon erover. “Er hangt veel negativiteit rond het product. We zullen er over nadenken en het dus onderling opnieuw bespreken.”
De eigenaresse van de bistro zegt dat foie gras tot die tijd op het menu blijft staan. Ze geeft aan dat het niet per se gaat om het product, maar om de juiste leverancier. Ze vindt dat het afhangt waar je het product vandaan haalt. “Niet elke leverancier is dieronvriendelijk.”
Niet anders dan ander dierenleed
Ondanks dat één van de activisten liet weten dat ook brasserie Marie in Amersfoort foie gras van de kaart heeft gehaald, geeft de eigenaresse aan dat zij in sommige gerechten nog wel ganzenlever verwerken. Ze was er zelf niet toen Active for Justice voor de deuren van haar brasserie stonden. Ze weet wel dat er met hen is gesproken. De brasserie gaf aan dat zij zo veel mogelijk producten inkopen bij 'goede leveranciers’. Daarnaast zijn ganzen niet de enige dieren die lijden. Zo serveert de brasserie ook kreeften. “Die kreeften willen ook liever niet gevangen en daarna afgekookt worden, hoor.”
Veel klanten zijn benieuwd waar de producten vandaan komen. Ze geeft aan dat ze geen enorm wereldverbeteraar is, maar ‘restaurants met een beetje klasse gaan daar toch anders mee om?’
Foie royale
De omgang met de dieren kan ook anders. Zo is er tegenwoordig foie royale te krijgen. Dit is de verantwoorde manier om ganzenlever te produceren. Deze ganzen lopen buiten los en krijgen onder geen beding dwangvoer toegediend. Daarnaast is er een plantaardig alternatief voor het product.
Door: Nationale Horecagids