Horecaondernemers voeren energietoeslag in vanwege torenhoge rekeningen
Restaurant FF Swanjéé in Den Bosch heeft een maandelijkse energierekening van 12.000 euro. Tel daar een stijging van de inkoopkosten van 40 procent bij op en de maandelijkse uitgaven zijn flink gestegen. Daarom vragen de eigenaren een tijdelijke energietoeslag van 2,50 euro per volwassene per bestelling. Klanten hebben hier begrip voor, maar stellen wel dat de toeslag niet verplicht moet worden. En dat maken de eigenaren het ook niet.
Hogere prijzen op de menukaart
De eigenaar van grand café Silva Ducis hanteert vanwege zijn meerjarencontract met de energieleverancier geen toeslag, maar heeft wel de prijzen op de menukaart verhoogd vanwege de gestegen inkoopprijzen. Zo moet hij in plaats van 525 euro nu 11,40 euro betalen voor een kilo roomboter en kost frituurvet ook ineens 8 euro meer.
Overigens vinden niet alle horecaondernemers een energietoeslag terecht. “Dat pas niet bij de gastvrijheid die bij de horeca hoort.”
Door: Nationale Horecagids / Johanne Levinsky