Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Met deze tips heb jij als horecabaas goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Met deze tips heb jij als horecabaas goede secundaire arbeidsvoorwaarden
Goede werknemers werven is lastig op deze krappe arbeidsmarkt. Des te belangrijker om ze te behouden. Als ondernemer kom je er niet alleen met een eerlijk salaris, want ook de secundaire arbeidsvoorwaarden moeten goed geregeld worden. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) geeft een paar ideeën. Dit meldt Misset Horeca.

Persoonlijke ontwikkeling

Het is belangrijk dat werknemers kunnen werken aan hun persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen geven ze jouw gasten de beste service: goed geschoolde werknemers zijn ook nog eens productiever én gemotiveerder. Redenen genoeg om in te zetten op persoonlijke ontwikkeling bij secundaire arbeidsvoorwaarden.

In de horeca kan er gedacht worden aan een bhv-cursus, biertraining of opleiding tot leidinggevende in de horeca. In Nederland zijn er verschillende aanbieders van horeca-opleidingen en vanuit de overheid zijn er regelingen en subsidies zoals het STAP-budget, de SLIM-regeling en Nederland Leert Door. Verstandig om hier gebruik van te maken.

Uitbreiding WKR

Vanaf volgend jaar wordt het als horecaondernemer makkelijker om medewerkers aan je te binden met secundaire arbeidsvoorwaarden. Dat komt omdat er vanaf 2023 het budget voor de Werkkostenregeling (WKR) wordt verhoogd. Met de WKR kan een werkgever zelf bepalen wat je onbelast aan jouw werknemers aanbiedt of vergoedt.

Dit kunnen verschillende dingen zijn, zoals het aanbieden van een ov-kaart, cadeaubonnen, een sportabonnement of maaltijden tijdens de dienst. Het is ook mogelijk om eenmalig een bijdrage te doen aan hun energierekening.

Winst delen

Door medewerkers te laten delen in de winst, kun je ze écht betrekken bij jouw bedrijf. Je kunt afspreken dat ze bij het behalen van een positief resultaat een bepaald percentage van de winst ontvangen. Dit is voor werknemers een extra motivatie om de beste service aan de gasten te bieden.

Flexibele werktijden

Het wordt steeds belangrijker voor werknemers om een goede balans te hebben tussen werk en privé. Daarom is het verstandig om - voor zover dat mogelijk is - flexibele werktijden aan te bieden. Als horecaondernemer is het handig om met jouw werknemers in gesprek te gaan hierover. Mocht iemand het liefste op vaste dagen werken, dan kun je de mogelijkheid geven om óm het weekend te werken in plaats van ieder weekend.

Door: Nationale Horecagids / Eline Boer

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.