Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Heropening van de horeca raakt omzetgroei supermarkten

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De omzetgroei van supermarkten en groentewinkels is, sinds de horeca weer open is, gestagneerd. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker GfK. Zo loopt bij de supermarkten, ten opzichte van een jaar geleden, de omzet zelfs terug. Ook de groenteboer en andere speciaalzaken zien hun extra inkomsten zelfs teruglopen. Dit meldt Nu.nl.

Vorig jaar, toen de horeca zijn deuren sloot en heel Nederland thuis zat, verkochten de supermarkten meer dan anders."In de loop van mei normaliseerden de inkomsten voor supermarkten, nu is de groei er helemaal uit en daalt de omzet zelfs", aldus GfK-onderzoeker Norman Buysse.

Aanbieden weer belangrijker

Dat mensen nu minder in de supermarkt of speciaalzaak komen, ligt volgens de GfK-onderzoeker niet aan het feit dat we in de crisis minder of meer aten. “Alleen wáár we het kopen en eten verschilt”, concludeert Buysse. Op het hoogtepunt van de crisis lieten we vaker de boodschappen thuisbezorgen, we gingen ook minder vaak naar de supermarkt en andere winkels. Daar komt volgens het GfK nu weer verandering in omdat mensen nu weer naar meer verschillende winkels durven. "Nu de supermarkten zien dat de omzet terugloopt, worden de aanbiedingen voor supermarkten ook weer belangrijker”, aldus Buysse.

Speciaalzaken

De GfK-onderzoeker heeft ook een verklaring waarom de speciaalzaken goede zaken deden tijdens de lockdowns. "Enerzijds om het gemis van de beleving van lekker eten in de horeca te compenseren en anderzijds omdat we thuiswerkten en daardoor ook de kans hadden om naar de speciaalzaak te gaan."

Door: Nationale Horecagids

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.