Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca roept om perspectief en compensatie

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De nieuwe Tweede Kamer moet horecaondernemers perspectief bieden en voor de volle honderd procent compenseren voor geleden schade als gevolg van de coronacrisis. Die oproep herhaalde Dirk Beljaarts, directeur van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) een dag na de verkiezingen.

Volgens Beljaarts is de oproep vanuit de horeca niet anders dan voorheen. Volgens KHN kan de horeca met inachtneming van de coronavoorschriften veilig open. Verder is het zaak dat beter wordt geluisterd naar de noden van de ondernemer. Volgens Beljaarts hebben de maatregelen niet alleen impact op de sector, maar ook op de ondernemers, het personeel en daarmee ook de gezinnen. Overleggen met beleidsmakers liepen vooralsnog niet vlekkeloos, aldus KHN.

De brancheorganisatie spande eerder een kort geding aan tegen de Staat omdat het volledige uitbetaling van de regeling omtrent vaste lasten wil. Daarnaast loopt nog een bodemprocedure. De branche wil onder meer weten waarop maatregelen om het coronavirus in te dammen, zoals de sluiting van de horeca, zijn gebaseerd. Volgens KHN hebben horecaondernemers sinds het begin van de crisis al zeker 5 miljard euro aan eigen geld en middelen in hun restaurants en cafés gestoken om de crisis te overleven. Dit terwijl de crisis niet aan de sector is toe te schrijven.

Rechter

KHN vreest ook nog een reeks rechtszaken van ondernemers die huurkorting of andere regelingen af willen dwingen. Ook hier ligt voor de politiek een rol weggelegd, meent Beljaarts. Hij wijst erop dat een eerdere bodemprocedure die door een café-eigenaar in Den Haag was aangespannen grond biedt voor meer zaken, omdat de horeca-ondernemer in het gelijk werd gesteld. In Nijmegen haalde een zaak van een bistro-houder tegen Heineken over huurverlaging voor de ondernemer niets uit.

Volgens Beljaarts moet het nieuwe kabinet voorkomen dat tientallen ondernemers hun gelijk zullen proberen te krijgen bij de rechter. KHN zegt dat de overheid via de huurwet kan ingrijpen.

Beljaarts hekelt verder de rol van banken in de crisis, die in hun folders en uitingen "de mond vol hebben van maatschappelijk verantwoord ondernemen". De banken hebben volgens de KHN-directeur hun handen aftrokken van de sector. "Nadat de eerste betaalpauze was afgelopen kwamen banken met het magische woord maatwerk. Wij weten inmiddels dat dit in de praktijk betekent dat ze niet thuisgaven en dat ondernemers weer moesten aflossen." Beljaarts herinnert de banken er nog eens aan dat zij in het verleden met overheidssteun overeind zijn gebleven.

Door: ANP

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.