Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca blij met extra steun, maar procedure tegen Staat blijft

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
De horeca is blij met de extra steun die het kabinet uitkeert aan ondernemers. Per 1 april geldt voor werkgevers dat de tegemoetkoming van de vaste laten stijgt van 85 naar 100 procent. Een regeling waar Koninklijke Horeca Nederland (KHN) al langer voor pleitte. Volgens de brancheorganisatie zou de 100 procentvergoeding met terugwerkende kracht vanaf het begin van de coronacrisis moeten gelden.

KHN rekende uit dat de steunregelingen voor de horeca-ondernemers, die veelal met flexibele krachten werken en daarmee met hogere premies, negatiever uitpakte. Gemiddeld genomen werden de kosten die ondernemers moesten maken maar voor 65 procent vergoed.

Volgens KHN hebben horecaondernemers sinds het begin van de crisis al zeker 5 miljard euro aan eigen geld en middelen in hun restaurants en cafés gestoken om de crisis te overleven. KHN-directeur Dirk Beljaarts legt uit dat spaarrekeningen zijn geplunderd, maar dat ook duizenden euro's die opzij gezet waren voor de studie van de kinderen zijn aangewend om de eigen zaak door de crisis te loodsen.

Wrang

Beljaarts vindt het vooral wrang dat de horeca niet de veroorzaker van de coronacrisis is, maar dat het daarvoor wel de rekening krijgt gepresenteerd. De organisatie spande eerder al een bodemprocedure aan tegen de Staat. De branche wil onder meer weten waarop maatregelen om het coronavirus in te dammen, zoals de sluiting van de horeca, op zijn gebaseerd. "De onderste steen moet boven", aldus Beljaarts.

KHN houdt momenteel een enquête onder de leden over de precieze impact van de crisis. Daarbij wordt ook per subsector gekeken wat de invloed is geweest van de maatregelen en wat het huidige perspectief is. Zo zijn nachtclubs en discotheken al sinds het begin van de crisis gesloten. Horecazaken die afgelopen zomer open mochten, konden destijds niet op volle kracht draaien.

Ook voor de komende weken en maanden, als restricties naar verwachting stap voor stap zullen worden opgeheven, krijgen horecazaken het nog zwaar, voorspelt KHN. Zo moeten veel bedrijven nog schulden inlossen, zoals belastingen, huurbetalingen en verplichtingen aan leveranciers. Verder speelt mee dat het verdienmodel van de bedrijven niet optimaal is als eerst alleen de terrassen, later de restaurants en de hotels en op den duur ook de nachtclubs weer open mogen. Zeker als de 1,5 metermaatregel nog geldt. Daardoor draaien horecazaken volgens KHN, net als afgelopen zomer, de komende tijd op gemiddeld nog geen 40 procent van hun capaciteit.

Door: ANP

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.