Omzet horeca krimpt ongekend hard door coronamaatregelen
Sinds half oktober kunnen cafés en restaurants alleen nog maar open zijn voor afhalers en het laten bezorgen van maaltijden. Hierdoor kelderden de opbrengsten in het slotkwartaal van vorig jaar met bijna 44 procent vergeleken met de periode daarvoor.
De strenge maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren vorig jaar eigenlijk het hele jaar door bepalend voor het omzetbeeld in de horeca. In het derde kwartaal maakte de sector juist een forse opleving door, nadat de overheid de maatregelen had versoepeld.
Eerste kwartaal
Half maart moest de horeca ook al de deuren sluiten om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor namen de opbrengsten in het eerste kwartaal van vorig jaar met bijna 14 procent af. Dat was de eerste omzetdaling in zeven jaar. Vervolgens gingen de opbrengsten in het tweede kwartaal met iets meer dan de helft omlaag.
Vooral cafés hebben het de laatste tijd zwaar. Zij hadden in de laatste drie maanden van 2020 meer dan 70 procent minder omgezet dan een kwartaal eerder. Restaurants, die nog profiteren van afhaal- en bezorgmaaltijden, boekten een kleine 57 procent minder omzet.
Meeste omzetverlies
Hotels zakten met een min van dik 51 procent iets minder ver terug in het vierde kwartaal. Maar zij waren bezien over heel 2020 wel de groep met het meeste omzetverlies. Hun omzet kwam ruim de helft lager uit dan in 2019. Hotels hadden er last van dat er door de mondiale viruspandemie veel minder toeristen en zakenreizigers naar Nederland kwamen.
Overige horecasectoren laten de laatste tijd minder sterke krimpcijfers zien. Dan gaat het bijvoorbeeld om uitbaters van vakantiehuisjes en kampeerterreinen. Volgens het statistiekbureau liep de omzet in deze groep in het vierde kwartaal met 23 procent terug. Fastfoodrestaurants verloren op hun beurt iets minder dan 20 procent aan omzet in de laatste drie maanden van vorig jaar en kantines en cateringbedrijven maakten bijna 14 procent krimp door.
Door: ANP