Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Halsema: laat horeca door crisis niet in verkeerde handen komen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Door de crisis lopen Amsterdamse horecazaken in nood het risico in verkeerde handen te vallen. Daarom zijn er in de hoofdstad speciale ondermijningsteams opgezet die gaan onderzoeken of nieuwe eigenaren wel bonafide zijn, heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema laten weten in gesprek met Het Financieele Dagblad.
Volgens haar is het mogelijk dat veel cafés en restaurants het ondanks de steunmaatregelen van de overheid niet gaan redden en noodgedwongen in de verkoop belanden. "Ik kan het niet uitsluiten, al is het niet door ons nagestreefd. 8000 horeca-instellingen in een stad is een kwetsbaar aantal", stelt Halsema in het interview met de krant, dat zaterdag in volledige vorm wordt gepubliceerd. "Een bijkomend risico is ondermijning en zwart geld. Anders gezegd: we willen uiteraard de solide ondernemingen behouden en niet dat foute investeerders de zaken in nood overnemen."
 
De ondermijningsbrigades zijn in het leven geroepen omdat de gemeente zicht wil houden op de transacties. "We doen dat samen met de Belastingdienst en FIOD, om per aanvraag grondig onderzoek te doen en zo de verdachte signalen eerder op te pakken." Uit eerdere rapportages vóór corona zou blijken dat meer dan de helft van de horeca onderhands gefinancierd is en daarvan kon bijna de helft worden teruggeleid tot criminele antecedenten.
 
Tegenover de krant benadrukt Halsema dat Amsterdam meer maatregelen neemt om criminele geldstromen buiten de reguliere economie te houden. "Je moet de bevoegdheden hebben om te handelen. Daarom zijn we ook bezig om de hotels vergunningplichtig te maken om de mensen die er achter zitten te kunnen onderzoeken. Net als we eerder hebben gedaan bij de spyshops, souvenirwinkels en de kleine supermarkten."

Door: ANP
22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.