Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Hoeveel verdienen bezorgservices per bestelling?

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 11 min
location_on [xx]km
Het aantal mensen dat online maaltijden bestelt is tijdens de eerste en huidige tweede lockdown explosief gegroeid. Bezorgservices rapporteren een verdubbeling of zelfs een verdrievoudiging van het aantal orders ten opzichte van de periode voorafgaand aan de eerste lockdown. Ook het afhalen van maaltijden blijft populair. Wat zijn de gevolgen van deze nieuwe marktsituatie, en in hoeverre komt de groei in het aantal online bestellingen ten goede aan de horeca?    

Bezorgservices horeca: impuls of damage control?

Restaurants en eetcafés zijn momenteel gesloten voor bezoekers, en daarom wordt vaker online besteld, ook bij lokale/regionale horecazaken. Dit gebeurt evenwel nog lang niet altijd op de traditionele manier, waarbij producten (lees: maaltijden) direct bij de ondernemer worden afgehaald. In de meeste gevallen kiest men voor ‘convenience’, oftewel gemak, waarbij lunches en maaltijden op een gekozen locatie worden bezorgd. En nog te vaak is er daarbij sprake van een tussenpartij; bezorgservices als Thuisbezorgd, Uber Eats en Deliveroo. Zorgt de groei binnen de afhaal- en bezorgservicebranche wel voor het gewenste resultaat, namelijk meer omzet voor de ondernemer, of is dit slechts ‘damage control’ ten tijde van een lockdown?  

Hoe de individuele horecaondernemer omgaat met erkende bezorgservices, dat verschilt per geval. De tarieven die door bezorgservices worden gehanteerd doen dat ook:  

Thuisbezorgd.nl: Bij Thuisbezorgd betaalt de horecaondernemer adminstratiekosten van €0,19 per bestelling. De commissie bedraagt 13% van de totale bestelwaarde. Aanvullend maakt Thuisbezorgd gebruik van een verdienmodel waarin restaurants extra geld betalen voor een hogere positie in de resultaten van 'lokale restaurants en cafés'.  

Uber Eats: Uber Eats kiest per bestelling op het platform voor 13% commissie. Dit is 30% in het geval van bezorging. Er worden geen vaste adminstratiekosten in rekening gebracht. Variabele overige kosten. 

Deliveroo: Vaste kosten van €2,50 per order. Per bestelling een 10% tot 20% commissie. De voorwaarden kunnen tevens verschillen per regio of land. 

Dropper: 25% commissie per order. Wanneer een bedrijf bezorging in eigen beheer houdt, maar wel gebruik wil maken van de infrastructuur van Dropper (routes, inzichten, warmhoudtassen), dan bedragen de kosten €1 per order.

Een restaurant of café kan de extra kosten doorrekenen in de verkoopprijs van een bestelling. Echter, om concurrerend te blijven verkiezen veel ondernemers een strategie waarbij de meerkosten niet of in mindere mate worden meegenomen in de uiteindelijke prijs. Veel van de gemaakte omzet verdwijnt daarmee in de zakken van bezorgplatformen.   

Takeaway-topmannen cashen op aandelen

De recente tweede lockdown is koren op de molen van bezorgservices. Zij zien hun omzet flink groeien, mede door de urgentie die bij restaurants voelbaar is om zich aan te sluiten bij bezorgplatformen. Waar de horeca het dus steeds zwaarder heeft, profiteren bezorgservices in de vorm van een stijgende koerswaarde. Onlangs nog verkochten bestuurders van Just Eat Takeaway een deel van hun aandelenpakket ter waarde van circa 7 miljoen euro. In plaats van de tarieven te verlagen voor horecaondernemers, kiezen aandeelhouders er juist voor zichzelf nog verder te verrijken.  

Negatieve effecten concurrentie bij bezorgservices

De toenemende concurrentie tussen het groeiend aantal restaurants en cafés dat op bezorgplatformen te vinden is, heeft een ongewenst effect. Ondernemers hanteren een scherpere prijsstrategie om concurrenten voor te blijven, hetgeen resulteert in minder opbrengsten per order. Neem daarbij de toch al forse commissies die bezorgservices in rekening brengen, en je komt tot de conclusie dat veel restaurants en cafés de zure vruchten plukken van de huidige situatie. 

De aanwezigheid van bezorgservices betekent dan ook geen overduidelijke impuls voor de horeca, maar eerder damage control. Is er een alternatief voor de dure bezorgservices? Dat is er! Restaurants en cafés zouden collectief kunnen inzetten op bestellen via de eigen website. Met het toenemende bewustzijn onder consumenten dat lokale ondernemers gesteund moeten worden, ligt het voor de hand dat het afhalen van maaltijden eveneens kan gaan groeien. Met elke extra bestelling op de eigen website, in plaats van via een bezorgplatform, groeit de omzet van het lokale restaurant of café. Een gezonde en duurzame inkomstenbron voor de horeca; het alternatief voor dure bezorgplatformen. 

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.