Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Horeca bezorgd over winter: faillissementen onvermijdelijk

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De horeca is bezorgd over de winter. Door de oplopende besmettingen is er een grote kans op meer en strengere coronamaatregelen zoals beperktere openingstijden. De terrassen gaan 's winters weg en binnen is er minder ruimte. Daarbovenop komen de afnemende steunmaatregelen van de overheid voor loonkosten. Deze "gevaarlijke cocktail" van factoren kan veel horecabedrijven deze winter de kop gaan kosten, verwacht directeur Dirk Beljaarts van Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

De openingstijden voor horeca in het westen van het land werden vorige week door de overheid vervroegd naar 01.00 uur ‘s nachts, om het aantal coronabesmettingen in deze regio’s terug te brengen. Nu de besmettingen in nog meer regio’s toenemen, dreigen ook voor de horeca in die gebieden verplichte, kortere openingstijden. Premier Mark Rutte komt vrijdagmiddag in de wekelijkse persconferentie na de ministerraad wellicht met nieuws voor deze regio’s, of zelfs voor het hele land. Beljaarts wijst erop dat voor veel horeca de beperktere openingstijden bijdragen aan een "negatieve spiraal", nu de herfst is begonnen.

Naast de kortere openingstijden dreigt het afbouwen van de loonkostencompensatie (NOW-regeling) door de overheid. De steunmaatregelen uit pakket NOW 2.0 (bij 20 procent omzetverlies, een looncompensatie van 90 procent) verlopen eind september. Op 1 oktober begint NOW 3.0; in negen maanden wordt de steun afgebouwd. Tot en met december krijgen bedrijven 80 procent loonkostencompensatie wanneer zij 20 procent omzetverlies hebben. Middenin de winter, van januari tot en met maart 2021, krijgen bedrijven 70 procent loonkostencompensatie bij een omzetverlies van 30 procent. Vanaf april geldt 60 procent tegemoetkoming in loonkosten bij een omzetverlies van 30 procent.

Loon

Een verschil met de eerdere steunpakketten is dat bedrijven bij NOW 3.0 wel de mogelijkheid hebben om het loon van medewerkers te laten dalen - met respectievelijk 10, 15 en 20 procent - zonder dat dit ten koste gaat van de subsidie. Ook kunnen ondernemers personeel om bedrijfseconomische redenen ontslaan, zonder gekort te worden op de subsidie (zoals bij NOW 2.0 sprake van was).

De drie factoren - beperktere openingstijden, minder ruimte doordat in de winter de buitenruimte wegvalt en de lagere looncompensatie door de overheid - zijn een grote zorg van de horecabranche. Beljaarts: "Bij het handhaven van 1,5 meter afstand in de binnenruimtes van horeca dalen de inkomsten met 60 procent, terwijl de vaste kosten gewoon betaald moeten worden. Ondernemers zijn daarom pessimistisch; ze knokken, maar de situatie wordt deze winter alleen maar nijpender."

Donderdag is KHN weer in gesprek gegaan met het kabinet, na een stilte omdat KHN het nut niet zag van de gesprekken die slechts gingen over beperkingen. Beljaarts noemt het goed om weer in gesprek te zijn met staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer en minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus. "We knokken voor de horeca-ondernemers die veiligheid vooropstellen, maar ook willen overleven."

Door: ANP

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.