Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

KHN: haal horeca niet van staatsinfuus af na gedeeltelijke heropening

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Restaurants en kroegen die met de nodige 1,5 meteraanpassingen straks weer open kunnen, blijven afhankelijk van aanvullende noodsteun. Volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN), die zijn leden het protocol voor de heropening van de horeca stuurde, zullen veel zaken door de beperkingen nog tijden verlieslatend zijn.

KHN plaatst in het protocol grote kanttekeningen bij de haalbaarheid van de 1,5 metereconomie in de horeca, omdat dit in veel gevallen technisch niet uitvoerbaar is. Concreet betekent dit dat bedrijven minder gasten kunnen verwelkomen, wat logischerwijs nadelig uitpakt voor de omzet. Daartegenover lopen de vaste lasten zoals huur en personeelskosten wel door.

"Geen enkele ondernemer kan met 50 procent of minder omzet 100 procent van de vaste lasten dekken", aldus KHN. "Zeker niet na twee maanden gesloten te zijn geweest en nu geconfronteerd te worden met maanden van onzekerheid."

Cruciaal

Volgens KHN is het cruciaal dat horecaondernemers erop moeten kunnen vertrouwen dat er aanspraak blijft bestaan op maatregelen uit het steunpakket, ongeacht of ze er voor kiezen om open te gaan of niet.

In het protocol staat onder meer dat cafés en restaurants voorlopig alleen met reserveringen mogen werken. Bij ontvangst vindt een controlegesprek plaats om in te schatten of er gezondheidsrisico's zijn.

Maximaal vier

Aan een tafel mogen maximaal vier mensen zitten, tenzij het gaat om een gezamenlijke huishouding. Dezelfde beperking geldt aan de bar, waar tussen verschillende groepjes van maximaal vier personen 1,5 meter afstand moet worden genomen. Een terras mag uitsluitend uit zitplaatsen bestaan.

Verder roept de horeca mensen die verkouden zijn of griepklachten hebben om thuis te blijven. Het is de ondernemer toegestaan om gasten te weigeren bij een vermoeden van verkoudheid of griepklachten. Mensen moeten bij binnenkomst verder hun handen wassen en betalingen worden contactloos gedaan. Na een bezoek, worden tafels en stoelen, maar ook menukaarten grondig schoongemaakt.

Plexiglas

In de keukens is het met het aanbrengen van bijvoorbeeld plexiglas tussen werkplekken toegestaan om binnen 1,5 meter van elkaar te werken. Om het half uur is het keukenpersoneel verplicht de handen te wassen.

Het protocol is opgesteld en tot stand gekomen in samenwerking met KHN, VNO-NCW, MKB Nederland, het Ministerie van Economische Zaken en adviesbureau McKinsey. De horeca had liever geen beperkingen gezien, maar het protocol is noodzakelijk om heropening van de horeca te overwegen, zo klinkt het.

Door: ANP

22 januari '25 (14:19)

Tweehonderd mensen willen graag pannenkoeken bakken op Terschelling

Naar de functie van pannenkoekenbakker op Terschelling hebben ruim tweehonderd mensen uit heel Nederland gesolliciteerd. Eigenaresse Britt van der Wal van Eethuis Hans & Grietje zag de sollicitanten overal vandaan komen. Dat meldt Omroep Friesland.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.