Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Aardbeving Californië grote klap voor wijnhuizen

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
(Novum/AP) - De aardbeving die zondag Californië trof is een zware klap voor de wijnmakers in de beroemde Napa Valley. Het epicentrum van de beving lag maar een paar kilometer van de wijnstreek, waar de boeren net bezig waren de druivenoogst van 2014 binnen te halen. Duizenden flessen en vaten wijn zijn door het natuurgeweld verloren gegaan.

"Het is verwoestend. Ik heb dit nog nooit gezien", aldus Tom Montgomery van B.R. Cohn Winery in Glenn Ellen. De wijnmakerij zag de helft van zijn wijn verloren gaan en aangezien het bedrijf zich vooral richt op wijnen die veertig dollar en meer per fles kosten is de schade fors. "Het is niet slechts goede wijn die verloren is gegaan, het is onze beste wijn", aldus Montgomery.

Ook elders in de regio is er schade gemeld. In Oakville gingen 'enkele honderden flessen wijn' verloren, aldus Ian Leggat van Silver Oak Winery. Ook drie volle vaten wijn bezweken onder de beving. De wijnmaker had geluk: de meeste wijn die verloren ging was slechts bestemd voor testen.

Wijnboer Richard Ward raakte tussen de drie- en vierhonderd flessen uit zijn wijnkelder kwijt bij de beving. Ook rolden wijnvaten omver. "Dat is wat er gebeurt als je een mijl van het epicentrum af bent", zei hij.

Ook als wijnvaten niet zijn gesneuveld is er mogelijk nog schade. Wijn die in vaten ligt te rijpen moet zoveel mogelijk onaangeroerd blijven.

Napa Valley is de bekendste wijnregio in Californië. Jaarlijks zorgt de wijn voor zo'n 50 miljard dollar aan economische activiteit. De aardbeving van afgelopen weekeinde is niet de enige klap die de wijnboeren te verduren kregen: Californië zucht onder de ergste droogteperiode in tientallen jaren.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.