Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wijnverkoop daalt flink door accijnsverhoging

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km

(Novum) - De verkoop van wijn is in de eerste zes maanden voor het eerst in twintig jaar drastisch afgenomen. In het eerste halfjaar werd acht procent minder wijn verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Omgerekend is dat een daling van zestien miljoen liter, zo meldt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) donderdag.

Oorzaak voor de daling is volgens de koepelorganisatie de accijnsverhoging van begin dit jaar. Toen ging de belasting op wijn met ruim achttien procent omhoog van bijna 49 eurocent per liter naar ruim 83 eurocent. "De laatste accijnsverhoging was een brug te ver", aldus voorzitter Peter van Houtert.

De dalende wijnverkoop betekent echter niet dat Nederlanders minder wijn drinken, aldus de KVNW. Veel Nederlanders trekken de grens over richting Duitsland om hun wijnvoorraad aan te vullen, zo blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van onderzoeksbureau Trendbox. Afgelopen halfjaar kocht veertig procent van de Nederlanders wijn in Duitsland, tegen 27 procent vorig jaar.

Gemiddeld nemen deze consumenten acht flessen mee naar huis. Bijna twintig procent van de ondervraagden sloeg tijdens de laatste rit naar het buitenland twintig flessen wijn in. Begin volgend jaar wil het kabinet de accijns op drank opnieuw verhogen. "Zo gaat de Nederlandse wijnhandel ten onder en loopt de schatkist inkomsten mis", aldus Van Houtert.

Wijn is niet de enige sterke drank die lijdt onder de accijnsverhoging van dit jaar. Ook de Nederlandse gedestilleerde industrie beleefde een rampjaar, zo schreef De Telegraaf vorige week. Veruit de populairste borrel, de jonge jenever, ging afgelopen halfjaar maar liefst 26 procent minder over de toonbank. Dat is een daling van 6,4 miljoen liter naar 4,8 miljoen.

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.