Wijnverkoop daalt flink door accijnsverhoging
(Novum) - De verkoop van wijn is in de eerste zes maanden voor het eerst in twintig jaar drastisch afgenomen. In het eerste halfjaar werd acht procent minder wijn verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar. Omgerekend is dat een daling van zestien miljoen liter, zo meldt de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren (KVNW) donderdag.
Oorzaak voor de daling is volgens de koepelorganisatie de accijnsverhoging van begin dit jaar. Toen ging de belasting op wijn met ruim achttien procent omhoog van bijna 49 eurocent per liter naar ruim 83 eurocent. "De laatste accijnsverhoging was een brug te ver", aldus voorzitter Peter van Houtert.
De dalende wijnverkoop betekent echter niet dat Nederlanders minder wijn drinken, aldus de KVNW. Veel Nederlanders trekken de grens over richting Duitsland om hun wijnvoorraad aan te vullen, zo blijkt uit donderdag gepubliceerd onderzoek van onderzoeksbureau Trendbox. Afgelopen halfjaar kocht veertig procent van de Nederlanders wijn in Duitsland, tegen 27 procent vorig jaar.
Gemiddeld nemen deze consumenten acht flessen mee naar huis. Bijna twintig procent van de ondervraagden sloeg tijdens de laatste rit naar het buitenland twintig flessen wijn in. Begin volgend jaar wil het kabinet de accijns op drank opnieuw verhogen. "Zo gaat de Nederlandse wijnhandel ten onder en loopt de schatkist inkomsten mis", aldus Van Houtert.
Wijn is niet de enige sterke drank die lijdt onder de accijnsverhoging van dit jaar. Ook de Nederlandse gedestilleerde industrie beleefde een rampjaar, zo schreef De Telegraaf vorige week. Veruit de populairste borrel, de jonge jenever, ging afgelopen halfjaar maar liefst 26 procent minder over de toonbank. Dat is een daling van 6,4 miljoen liter naar 4,8 miljoen.