ING: ondanks inflatie blijft horeca groeien, maar marges staan onder druk
Het blijven vooralsnog uitdagende tijden voor de horeca, ook nu de coronapandemie voorbij is. Na de grote inhaalslag in 2022 wordt voor de horeca, met een volumegroei van respectievelijk 3 procent en 1 procent, zowel in 2023 als in 2024 een pas op de plaats gemaakt. Ondanks een historisch laag consumentenvertrouwen wordt de vraaguitval in 2023 naar verwachting nog enigszins gedempt door het omvangrijke financiële steunpakket van de overheid voor huishoudens. Bovendien was er in januari en februari nog sprake van een hoge jaar-op-jaargroei omdat de horeca vorig jaar in deze maanden nog te maken had met een lockdown. De verwachting is dat de prijzen in de horeca dit jaar nog met ten minste drie procent stijgen. Dit is te danken aan hogere inkoop-, personeels- en energiekosten. Omdat het lang niet altijd mogelijk is om de hogere kosten volledig aan de klanten door te berekenen, staan daarom de winstmarges van cafés en restaurants onder druk.
Door: Nationale Horecagids