Herman Hell: biedt geen gratis kraanwater aan in restaurants
In restaurants vinden gasten het vaak heel normaal om een bedrag neer te leggen voor een fles mineraalwater. Maar op het moment dat zij zien dat er kosten in rekening wordt gebracht voor kraanwater, krijgt horecapersoneel hier wel de nodige opmerkingen over. Hell zet hier vraagtekens bij. Hij stelt dat water helemaal niet gratis is als het uit de kraan komt.
Kosten van kraanwater
Om water uit de kraan te laten stromen, moet toch echt geld worden betaald. Het kost in Nederland volgens Waternet ongeveer 1,03 euro voor 1000L water. Dat komt neer op een bedrag van 0,03 cent per glas van 250 milliliter. Dat lijkt een te verwaarlozen bedrag, maar Hell heeft hier een andere kijk op. Al helemaal als je je bedenkt dat het water niet het enige is waar een onderneming voor moet betalen. Ook afwassen, het glas zelf, schoonmaakmiddelen en de huur moeten bekostigd worden. Daarom stelt Herman dat een glas kraanwater misschien zelfs net zo veel moet kosten als een fles bronwater.
Betalen voor mineraalwater
Herman vraagt zich af waarom gasten wél de hoofdprijs willen betalen voor bronwater in een glazen fles. Hij stelt dat mensen ‘graag geld uitgeven voor het verpakken van gewoon water met een marketingverhaal’. De ondernemer zet vraagtekens bij de manier waarop deze flessen het land in komen. Die worden doorgaans geïmporteerd vanuit Zuid-Europa, ‘terwijl wij zelf het beste en schoonste drinkwater ter wereld’ hebben. Daarnaast moeten deze flessen ook nog eens koud worden gezet, omdat dit de manier is waarop water geserveerd ‘moet’ worden. “Hoe bizar is het dat er een hele economie is ontstaan rondom iets dat gewoon uit de kraan komt”, schrijft hij in het column.
Oplossing
De oplossing volgens Herman Hell? In ieder geval geen gratis water weggeven. Hij geeft aan dat dit ten koste gaat van de omzet en daarnaast gedrag triggered om te vragen naar gratis kraanwater. Daarom denkt Herman dat het verbeteren van het imago van kraanwater kan helpen. Daarentegen plaatst hij de kanttekening dat niet overal in de wereld mensen toegang hebben tot schoon kraanwater. Hierdoor verwacht hij ook dat flessen water niet snel uit het beeld zullen verdwijnen. In Nederland hebben we wel de keuze. “Óf we gaan in Nederland ons eigen kraanwater op een voetstuk zetten.”
Door: Nationale Horecagids