Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Herman Hell: biedt geen gratis kraanwater aan in restaurants

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Herman Hell: biedt geen gratis kraanwater aan in restaurants
Herman Hell is de eigenaar van de Hells Kitchen Horeca Groep. Hieronder vallen horecazaken zoals het Nieuw Rotterdams Café (NRC), Het Zalmhuis en Grace. Daarnaast is hij trendwatcher en schrijft hij columns voor onder andere Entree Magazine. Hij schreef onlangs over het serveren van kraanwater in restaurants en de discussie die hier omheen hangt. Dit meldt Entree Magazine.

In restaurants vinden gasten het vaak heel normaal om een bedrag neer te leggen voor een fles mineraalwater. Maar op het moment dat zij zien dat er kosten in rekening wordt gebracht voor kraanwater, krijgt horecapersoneel hier wel de nodige opmerkingen over. Hell zet hier vraagtekens bij. Hij stelt dat water helemaal niet gratis is als het uit de kraan komt.

Kosten van kraanwater

Om water uit de kraan te laten stromen, moet toch echt geld worden betaald. Het kost in Nederland volgens Waternet ongeveer 1,03 euro voor 1000L water. Dat komt neer op een bedrag van 0,03 cent per glas van 250 milliliter. Dat lijkt een te verwaarlozen bedrag, maar Hell heeft hier een andere kijk op. Al helemaal als je je bedenkt dat het water niet het enige is waar een onderneming voor moet betalen. Ook afwassen, het glas zelf, schoonmaakmiddelen en de huur moeten bekostigd worden. Daarom stelt Herman dat een glas kraanwater misschien zelfs net zo veel moet kosten als een fles bronwater.

Betalen voor mineraalwater

Herman vraagt zich af waarom gasten wél de hoofdprijs willen betalen voor bronwater in een glazen fles. Hij stelt dat mensen ‘graag geld uitgeven voor het verpakken van gewoon water met een marketingverhaal’. De ondernemer zet vraagtekens bij de manier waarop deze flessen het land in komen. Die worden doorgaans geïmporteerd vanuit Zuid-Europa, ‘terwijl wij zelf het beste en schoonste drinkwater ter wereld’ hebben. Daarnaast moeten deze flessen ook nog eens koud worden gezet, omdat dit de manier is waarop water geserveerd ‘moet’ worden. “Hoe bizar is het dat er een hele economie is ontstaan rondom iets dat gewoon uit de kraan komt”, schrijft hij in het column.

Oplossing

De oplossing volgens Herman Hell? In ieder geval geen gratis water weggeven. Hij geeft aan dat dit ten koste gaat van de omzet en daarnaast gedrag triggered om te vragen naar gratis kraanwater. Daarom denkt Herman dat het verbeteren van het imago van kraanwater kan helpen. Daarentegen plaatst hij de kanttekening dat niet overal in de wereld mensen toegang hebben tot schoon kraanwater. Hierdoor verwacht hij ook dat flessen water niet snel uit het beeld zullen verdwijnen. In Nederland hebben we wel de keuze. “Óf we gaan in Nederland ons eigen kraanwater op een voetstuk zetten.”

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.