Eerste filiaal Amerikaans restaurant Nico’s opent deuren in Eindhoven
De opa van Nicolas wordt ook wel ‘Nicolas Carreon de eerste’ genoemd. Hij groeide op in een arme familie in een klein Mexicaans dorpje. In de jaren ’70 ging opa Nicolas naar het land van vrijheid om daar te gaan werken en om een toekomst op te bouwen. Na tien jaar te hebben gespaard kon de droom van hem waargemaakt worden: samen met zijn vrouw Catalina opende hij in 1982 een eigen restaurant aan de boulevard van de stad San Diego in Californië. De kleinzoon, die ook Nicolas heet, geeft aan dat het restaurant er nog steeds is en wordt gerund door zijn oom.
Twintig restaurants
Na veertig jaar ondernemen is de franchise uitgebreid naar 24 restaurants. Daarvan staan er 23 in Zuidwest-Amerika. De nieuwste vestiging opende op 12 februari aan de Hoogstraat in Eindhoven. Kleinzoon Nicolas is twee jaar manager geweest van de eerste vestiging in San Diego. Hij vertelt dat hij daar veel heeft geleerd, mede omdat hij daar alleen stond. “Het werk is niet het moeilijkste. De grootste uitdaging is dat mensen die je aanneemt dezelfde kwaliteit moeten leveren.” Daarom zegt de ondernemer dat het managen van veel verschillende mensen een grotere klus is dan het werk zelf.
Grote droom
Nicolas was niet sinds dag één van plan de familietraditie voort te zetten. De ondernemer geeft aan dat hij vroeger voetballer wou worden in Europa. Die droom liet hij toch varen en zette zijn zinnen op de architectuur. Dit bleek niet interessanter dan zijn liefde voor de horeca en het werken in het restaurant van zijn ouders. Hij merkte niet alleen dat hij het werk leuk vond, maar ook dat hij hiermee een goed leven kon leiden. “Daarom stapte ik in het bedrijf, want het geeft met een goed gevoel om mijn familie te helpen.”
Van Amerika naar Eindhoven
Het stel Nicolas en Vera ontmoette elkaar tijdens een uitwisseling van Vera in Arizona. De twee werden verliefd en hadden voor een tijdje een langeafstandsrelatie. Vanwege de grote droom van Nicolas om de American dream naar wereldwijd te verspreiden – en heimwee van Vera – ging het stel naar de Hoogstraat in Eindhoven om daar het restaurant te openen. Vera geeft wel toe dat het financieel en praktisch handiger was om naar Amerika te gaan. Het uiteindelijke plan is een middenweg: in de winter in Arizona en in de zomer in Nederland. Dat hangt wel af van het succes van het restaurant.
Tex Mex
De stijl van de keuken is typisch ‘Tex Mex’. Dit is de keuken die ontstond op de grens van Mexico en Amerika. Het is dus een mix van Noord-Mexicaanse invloeden en smaken uit de zuidelijke staten van de Verenigde Staten. Het belangrijkste verschil dat Nicolas noemt met andere Tex Mex-restaurants is de versheid van zijn producten. Zo stelt hij dat de tortilla’s in zijn restaurant vers worden gemaakt en ‘niet smaken als plastic’. Daar komt volgens hem meer bij kijken dan mensen vaak denken: “Bloemtortilla’s lijken makkelijk te maken, maar het kostte me drie jaar om het te leren”, zegt Nicolas.
Authenticiteit
Het paar wil de smaken in het restaurant zo authentiek mogelijk houden. Dat blijkt een uitdaging te zijn. Ingrediënten voor Mexicaans eten zijn lastiger te vinden in Nederland. Pintobonen, serrano pepers en groene tomaten zijn hier minder bekend en dus moeilijk te verkrijgen, zo stellen de ondernemers. Daarom importeren zij veel producten vanuit Mexico via een groothandel. Ook de tortillamachine in het restaurant krijgen was een flinke opgave. Die is ook geïmporteerd uit Amerika. “Dat was duur, maar ik hoop dat de investering zich terugverdient.”
Door: Nationale Horecagids