Schoorls Michelinrestaurant spreekt zich uit tegen bomenkap in Bergen aan Zee
Het Bergense college PWN heeft afgelopen vrijdag bekendgemaakt dat zij een kapvergunning hebben verleend voor het kappen van 16 hectare dennenbos in de omgeving van Bergen aan Zee. Het Michelinrestaurant wil dit tegengaan. “We hebben veel gasten die hun wandelschoenen aantrekken en s’ avonds wanner zij aan tafel zitten zeggen: ‘wat is het hier mooi, dat wist ik helemaal niet’”, zegt de eigenaar van het hotel en restaurant, Martin van Bourgonje.
In een gesprek met Duinstreek Centraal laat de ondernemer een filmpje zien van zijn fietstocht door het bos. Daarna vertelt hij dat het college PWN van plan is om dit bos weg te halen.
Het gaat om 13.000 bomen in het gebied op het Lange Vlak, bij de Verspyckweg aan de noordzijde van Bergen aan Zee. Niels Hogeweg van PWN zei eerder tegen NH Nieuws dat het college zich inzet om de duinen ‘in topconditie’ te houden. “Daarbij is het soms nodig om een handje te helpen”, aldus Hogeweg. Hij voegt daaraan toe dat de dennenbomen niet van nature voorkomen in het gebied en dat PWN terug wil naar inheemse natuur.
Verzet
Niet alleen de natuurorganisatie Duinstichting, maar ook Van Bourgonje staat niet achter het plan. Hij vindt dat het karakter van de omgeving hierdoor verdwijnt en dat hij zich daar hard voor wil maken. Zijn hotel en restaurant grenst aan het bos en geeft aan dat zij gasten hier graag komen. Daarnaast komt hij er zelf ook met plezier.
Duinstichting
Natuurorganisatie Duinstichting heeft aangegeven dat zij het oneens zijn met de plannen voor het kappen van de dennenbomen. Zij organiseren op 12 maart een picknick met het motto ‘Boskap Nee’. Daarmee willen zij hun bezwaren tegen het kappen duidelijk maken.
Een woordvoerder van de provincie zegt dat zij met organisaties en stichtingen in gesprek zijn. daarbij zegt de woordvoerder dat de Duinstichting de enige gesprekspartner is die zich verzet tegen de plannen.
Door: Nationale Horecagids