Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

In Goudse horeca werken maaltijdbezorgers onder de 16 jaar oud

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
In Goudse horeca werken maaltijdbezorgers onder de 16 jaar oud
Tijdens de Arbeidsinspectie is bij twee horecazaken in Gouda vastgesteld dat jongeren onder de 16 jaar er naar vermoeden maaltijden bezorgen. Dat is in strijd met de regels en de bedrijven riskeren hiermee een boete, zo meldt het AD.

Op vrijdagmiddag kwamen de inspecteurs drie tieners tegen. Vanwege hun leeftijd mochten die geen maaltijden bezorgen, maar doen dit toch. Daarnaast bleek toen er die avond meer te jonge bezorgers werkten. Bij één zaak werkten meerdere jongeren van onder de 16 jaar.

Deze overtredingen werden duidelijk tijdens de eerste grote ronde horecacontroles van de Arbeidsinspectie. Daarnaast deden de gemeente, stadstoezicht, de douane, de Omgevingsdienst en de politie mee aan de controle.

Minimumleeftijd van 16 jaar

Voor het bezorgen van maaltijden geldt sinds 1 juli 2020 dat de minimumleeftijd van de bezorgers 16 jaar moet zijn. Vincent van der Steen, coördinator van het team Ondermijning van de gemeente, geeft aan dat het een structureel probleem is en dat ouders soms onvoldoende zicht hebben op wat hun kind doet. “Daar komt bij dat lang niet alle ouders en kinderen weten van die minimumleeftijd.” Van de vier zaken in Gouda die zijn gecontroleerd bleek bij drie dat zij de papieren niet op orde hebben.

Naast de vermoedelijke overtreding van de leeftijdsgrens, zag de Omgevingsdienst ook dat er onvoldoende brandwerende maatregelen waren getroffen tussen een werkplek en een kamer boven de zaak. Die was zo ingericht dat kinderen daar konden slapen. Die zouden bij gevaar niet op tijd kunnen vluchten. Een ander bedrijf kampt met een soortgelijk gevaar, omdat er spullen op de trap naar boven stonden. Daarnaast troffen douaniers alcohol aan waarvan de ondernemer niet kon aantonen of er accijns over is betaald. Het ging echter om een kleine hoeveelheid, dus de ondernemer is er vanaf gekomen met een waarschuwing.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.