Restaurant Eden* in Valkenswaard maakt zijn bieren, frisdrank en ijs
Robin Groos, niet alleen mede-eigenaar maar ook gastheer en sommelier van het restaurant, zegt dat zij ‘gek zijn op smaken die én nergens te koop zijn én passen binnen de ambities op het gebied van duurzaamheid’. Daarom maken zij die producten graag zelf, vertelt hij. Daarbij geeft hij aan dat het niet allemaal in één keer lukt, maar zij net zolang doorgaan tot het eindresultaat precies is wat zij willen.
Michelinster
De visie van de twee in het restaurant in Valkenswaard is het zelf maken van producten. Daarmee wil chef-kok en mede-eigenaar Herman Cooijmans ‘spannend en onvoorspelbaar’ koken. Hij zoekt constant naar nieuwe smaken en combinaties die nog niet eerder zijn gebruikt in restaurants. Daar slaagt hij volgens Michelin in, die hen na minder dan een jaar geopend te zijn al bekroonde met een Michelinster.
Binnenkort kunnen gasten hier kiezen voor een bierarrangement, met een pilsener en speciaal bier die door het restaurant zelf zijn gemaakt. De chef geeft aan dat zij zich enige tijd geleden in zijn gaan verdiepen in vergisting en het brouwen van bier.
De ambities van de chef hebben ertoe geleid dat hij naast bier ook een manier heeft gevonden om zijn eigen ijs te maken. Door op moleculair niveau eigenschappen te onderzoeken en er wiskundige formules op los te laten, heeft hij dat proces kunnen automatiseren. Zo serveert hij nu ijs in smaken zoals koolraap en moerbei. Daarnaast zijn er vegan en low carb opties.
Restaurant Eden
In 2019 opende Restaurant Eden de deuren in Valkenswaard. De naam is afgeleid van het Hof van Eden, dat staat voor een luxueus en weelderig leven. Hier staat Herman Cooijmans in de keuken en is Robin Groos de gastheer en sommelier. Minder dan een jaar na de opening beoordeelde Michelin het restaurant met een ster. Daarnaast heeft Eden 15 punten in de Gault&Millau restaurantgids en staat het op nummer 67 in de top 100 van Lekker.
Door: Nationale Horecagids