Veel Chinees-Indische restaurant sluiten de deuren
In de afgelopen twee jaar zijn er meer dan 80 Chinees-Indische restaurants gestopt met hun werkzaamheden, zo blijkt uit cijfers. Restauranteigenaar Billy Tse ziet de problemen. Hij stelt dat veel koks tijdens de coronapandemie terug zijn gegaan naar China en nu moeite hebben om weer terug te keren naar Nederland. Daarom staat de ondernemer nu zelf in de keuken van zijn restaurant in Haarlem. Hij geeft aan dat het lastig is om koks te vinden.
Niet alleen een personeelstekort, maar ook stijgende prijzen maken het restauranteigenaren lastig. Tse zegt dat ook hij ondertussen niet meer goedkoop is. “Het is op een houtje bijten bij ons.” Tse heeft echter geluk dat het restaurant al veertig jaar in Haarlem zit en een echt buurtrestaurant is. Daardoor heeft hij een vaste klantenkring. “Dat is ons voordeel”, zegt hij.
Authentiek Chinees eten
Julie Ng, van de Stichting Meer dan Babi Pangang, geeft een verklaring voor de afname van Chinees-Indische restaurants in Nederland. Vaak willen de nieuwe generaties de zaak niet overnemen van hun (groot-)ouders. “Daarnaast is het lastig om personeel te vinden.” De laatste reden die zij geeft is het soort eten dat deze restaurants doorgaans serveren. Zij stelt dat het hier niet gaat om ‘echte’ Chinese gerechten en dat steeds meer mensen dit inzien. “Dat ‘echte’ Chinese eten kan op steeds meer plekken in Nederland.”
Door: Nationale Horecagids