Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel Chinees-Indische restaurant sluiten de deuren

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Veel Chinees-Indische restaurant sluiten de deuren
Bijna iedere Nederlander heeft wel een foe young hai gehad bij het Chinees-Indisch restaurant in de buurt. De restaurants met een vijver, bruggetje en lampions zijn ondertussen zo kenmerkend geworden dat de Chinees-Indische restaurants zijn uitgeroepen tot immaterieel erfgoed. Echter verdwijnen deze restaurants steeds meer uit het straatbeeld, zo meldt Hart van Nederland.

In de afgelopen twee jaar zijn er meer dan 80 Chinees-Indische restaurants gestopt met hun werkzaamheden, zo blijkt uit cijfers. Restauranteigenaar Billy Tse ziet de problemen. Hij stelt dat veel koks tijdens de coronapandemie terug zijn gegaan naar China en nu moeite hebben om weer terug te keren naar Nederland. Daarom staat de ondernemer nu zelf in de keuken van zijn restaurant in Haarlem. Hij geeft aan dat het lastig is om koks te vinden.

Niet alleen een personeelstekort, maar ook stijgende prijzen maken het restauranteigenaren lastig. Tse zegt dat ook hij ondertussen niet meer goedkoop is. “Het is op een houtje bijten bij ons.” Tse heeft echter geluk dat het restaurant al veertig jaar in Haarlem zit en een echt buurtrestaurant is. Daardoor heeft hij een vaste klantenkring. “Dat is ons voordeel”, zegt hij.

Authentiek Chinees eten

Julie Ng, van de Stichting Meer dan Babi Pangang, geeft een verklaring voor de afname van Chinees-Indische restaurants in Nederland. Vaak willen de nieuwe generaties de zaak niet overnemen van hun (groot-)ouders. “Daarnaast is het lastig om personeel te vinden.” De laatste reden die zij geeft is het soort eten dat deze restaurants doorgaans serveren. Zij stelt dat het hier niet gaat om ‘echte’ Chinese gerechten en dat steeds meer mensen dit inzien. “Dat ‘echte’ Chinese eten kan op steeds meer plekken in Nederland.”

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.