Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Actievoerders tegen foie gras veroordeeld maar krijgen geen straf

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Actievoerders tegen foie gras veroordeeld maar krijgen geen straf
De actievoerders van protestgroep Active for Justice die afgelopen maand een restaurant in Utrecht bezetten, zijn veroordeeld voor “lokaalvredebreuk”, zo meldt de rechtbank Midden-Nederland. De actievoerders blokkeerden de ingang van het restaurant en weigerden weg te gaan. Dit meldt nu.nl.

Op 6 januari van dit jaar gingen de protestanten van actiegroep Active for Justice naar Bistronome des Arts in Utrecht om te protesteren tegen foie gras, oftewel vervette ganzenlever. Tijdens het protest ketenden ze zich vast aan meubilair in het restaurant en riepen ze verschillende leuzen. De zes actievoerders, met een leeftijd tussen de 21 en 38 jaar, weigerden te vertrekken.

Foie gras

De actiegroep ging naar het restaurant om te protesteren tegen foie gras. Dit is vervette ganzenlever en een delicatesse in de gastronomische wereld. Echter is de productie van de foie gras verboden in Nederland. Daarom halen restaurants het elders vandaan, vaak uit Frankrijk. De verkoop van foie gras is namelijk wel toegestaan.

De reden waarom de groep actie voerde tegen foie gras is de manier waarop deze verkregen wordt. Vaak leven de ganzen in slechte omstandigheden en worden die door middel van buizen dwangvoer toegediend. Door het vetmesten zwellen de ganzenlevers op. Daarom gingen de protestanten de straat op. De groep verzocht het restaurant meerdere malen om het gerecht van de kaart te halen, maar daar is geen gehoor aan gegeven.

Protest ging te ver

De uitspraak van de politierechter luidde dat de groep te ver is gegaan met hun acties. Zo is het restaurant geen openbare plek en hebben ze de eigenaresse belemmerd in het runnen van haar zaak. Daarnaast intimideerden de actievoerders bezoekers van het restaurant met hun geschreeuw.

Op basis van het voorval en het feit dat de actievoerders meerdere uren vast hebben gezeten, besloot de rechter om het zestal niet verder te vervolgen.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.