Horecapand BijRipperda in Den Nul staat te koop: ‘Gemis voor het dorp’
Leon vindt het wrang voelen, zeker omdat hij aangeeft dat de zaken op dit moment goed gaan. Daar voegt hij wel aan toe dat het vooralsnog financieel onverstandig is om door te gaan.
Het pand met de bijbehorende Proeftuin van Salland is verkocht aan een bouwonderneming. Die gaan hier woningen neerzetten. Verder kan Nipperda daar niets over vertellen. Nu het pand is verkocht komt er een einde aan een familierestaurant dat zijn deuren opende in 1900. Hij stelt dat het een ‘hard gelag’ is voor Den Nul.
Positieve cijfers
Het is ondertussen vier jaar geleden dat Nipperda het pand van zijn ouders overkocht. De bank zag de cijfers in van de ondernemer en gaf Nipperda vervolgens het vertrouwen erin. Zo ging hij onder andere de Proeftuin verbouwen. Toen werd Leon verrast door corona.
De ondernemer geeft aan dat het een verre van ideale situatie was waarin hij zich bevond. Hij heeft in twee jaar nauwelijks open kunnen gaan en de kosten voor nodige verbouwingen niet kunnen realiseren. Ondanks dat was het afgelopen jaar succesvol voor BijRipperda. “Maar toch kwam er meer problemen op ons pad”, zegt hij. Het waren harde tijden voor de horeca volgens Leon. Hij geeft aan dat de offertes voor de verbouwingen zijn verdubbeld ten opzichte van de periode voor corona.
Noodzakelijke verkoop
Door alle problemen omtrent de kostenstijgingen en het personeelstekort heeft Ripperda uiteindelijk besloten om het pand te verkopen. Hij vindt het heel verdrietig, maar noodzakelijk. Gasten kunnen daarentegen nog wel even terecht bij het restaurant: de overdracht van het pand vindt plaats op 1 januari 2024.
Nieuwe uitdaging
Ripperda blijft wel actief in de horeca. Samen met zijn compagnon Robert Koerhuis gaat hij het enige (sport)café van Olst tot in ieder geval het einde van het jaar runnen. Het café is enkele jaren dicht geweest, maar heropent zijn deuren aankomende maart. Dan gaat het café verder als een sportkantine. De gemeente vond het ondernemer duo de geschikte exploitanten voor de sportkantine.
Daarom is het niet alleen maar verdriet bij Ripperda. De verkoop van BijRipperda opende een nieuwe deur voor de ondernemer. Het aanbod dat hij kreeg van de gemeente nam hij met beide handen aan.
Daarnaast blijft Ripperda actief bij de Brasserie Op Duur van BijRipperda. De brasserie valt onder het Infocentrum Duursche Waarden, een natuurgebied in Overijssel. Daar wordt hij de uitbater van de horeca en beheerder van het pand. Hij geeft aan dat hij nog niet klaar is met de horecawereld.
Door: Nationale Horecagids