Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Restaurant SAAM en YANO de hoogste binnenkomers in de Gault&Millau Gids

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Restaurant SAAM en YANO de hoogste binnenkomers in de Gault&Millau Gids
Afgelopen maandag was de jaarpresentatie van de Gault&Millau Gids in de Tivoli Vredenburg in Utrecht. In de gids worden onder andere de nieuwe restaurants meegenomen. Van de nieuwe restaurants scoorde Restaurant SAAM de meeste punten, waarmee het de hoogste binnenkomer is in de gids van dit jaar. Zij delen de eerste plaats met YANO in Rotterdam. Beide scoorden zij 14,5 punten. Dit meldt Entree Magazine.

In november 2022 opende Koen van der Plas restaurant SAAM in Amstelveen. Van der Plas heeft voorheen ervaring opgedaan bij restaurants zoals Inter Scaldes*** in Kruiningen en Kasteel Heemstede*. Margot Janse, mede-eigenaar, werkte bij Le Quartier Français, Jasper Hermans en Henk Jan Beltman, ex-CEO van Tony Chocolonely. Met zo veel ervaring is het niet gek dat het restaurant direct zo hoog scoorde. Toch geeft Van der Plas aan bij Entree dat de uitkomst een verrassing voor hem was. Hij vindt het een mooi compliment dat zij zo in de schijnwerpers staan.

YANO

Het tweede nieuwe restaurant dat 14,5 punten scoorde is YANO in Rotterdam. Dit restaurant opende ook haar deuren aan het einde van vorig jaar. Hier staan Yuri en Britta Wattimena aan het roer. Het restaurant is vernoemd naar hun kinderen, Noah en Yara. Beide hebben een stevig cv voor zichzelf opgebouwd. Zo heeft Yuri onder andere gewerkt bij FG Restaurant, Food Labs by François Geurds en Amarone en The Millèn gewerkt. Bij alle restaurants was Yuri in dienst als souschef.

Britta werkte voorheen als gastvrouw bij een aantal sterrenrestaurants waar ook Yuri werkte, zoals FG Restaurant en Food Labs by François Geurds en Amarone.

Punten Gault&Millau

Gault&Millau beoordeelt restaurants op een schaal van 10 tot 20 punten, waarbij 20 het hoogst haalbare aantal is. Deze worden in de gids afgebeeld als koksmutsen. Tijdens de beoordeling hanteert G&M een streng protocol. Zij kijken naar de kwaliteit, presentatie en smaak van de gerechten. Daarnaast beoordelen zij de wijn-spijsadviezen, de openingstijden en het interieur en de sfeer van het restaurant. In contrast met de Michelin Gids, die meer naar het algehele plaatje van een restaurant kijkt, beoordeelt Gault&Millau de details.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.