Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederland eet en drinkt steeds gezonder

Door Redactie Nationale Horecagids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Nederland eet en drinkt steeds gezonder
Nederlanders maken gezondere voedingskeuzes. Dat blijkt uit de voedingsconsumptiepeiling (VCP) van het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu. Daarin concludeert het RIVW het de goede kant op gaat met de gezonde eet- en drinkgewoontes van Nederlanders. Zo eten we meer plantaardige producten, minder rood en bewerkt vlees en zijn we minder frisdranken met suiker gaan drinken, zo meldt het RIVM.

In het onderzoek wordt de periode van 2019 tot 2021 onderzocht. Onder alle bevolkingsgroepen zijn we gezonder gaan eten en drinken. Daarentegen blijkt wel de meeste Nederlanders zich niet houden aan de Richtlijn goede voeding van de Gezondheidsraad. Daarin zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en -gewoonten tot een betere gezondheid kunnen leiden. In de Richtlijn staat onder andere het advies dat je voldoende groente en fruit moet eten, net zoals volkorenproducten zoals brood.

Meer groente en fruit, minder rood en bewerkt vlees

Uit de peiling is gebleken dat Nederlanders meer groente en fruit eten. Zo aten we in Nederland in de periode 2007-2010 gemiddeld 128 gram groente per dag. De nieuwste meting geeft een gemiddelde van 163 gram per dag weer. De consumptie van fruit is ook gestegen. Toch concludeert het RIVM dat slechts een kleine dertig procent voldoet aan de Richtlijnen goede voeding.

Tegelijkertijd zijn we minder vlees gaan eten, rood en/of bewerkt vlees om precies te zijn. In de vergeleken periodes is een afname van ruim 20 procent geconstateerd. Daarnaast zijn we met zijn allen minder frisdranken met suiker gaan drinken. De hoeveelheid daalde van 382 gram in 2012-2016 naar 240 gram in 2019-2021. Nederlanders drinken tevens meer thee en water.

Over VCP 2019-2021

In de VCP wordt het eetpatroon van ongeveer 3.500 kinderen en volwassenen in kaart gebracht. De VCP geeft inzicht over wat Nederlanders eten en waar en wanneer zij eten en drinken. De conclusies worden gekoppeld aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Hier kunnen beleidsmakers en professionals, zoals de horeca, mee aan de slag voor bijvoorbeeld gezondere en duurzamere voeding, productinnovatie, voorlichting en onderzoek. Voor alle details kan je de website www.wateetnederland.nl raadplegen.

Door: Nationale Horecagids

18 november '24 ( 8:51)

Werknemers in horeca en zorg ervaren het vaakst ongewenst gedrag

Personeel in de zorg en de horeca ervaart het vaakst ongewenst gedrag op de werkvloer, bijvoorbeeld door seksuele aandacht, intimidatie, lichamelijk geweld of pesten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden, die het heeft uitgevoerd samen met TNO. Vrouwelijke werknemers ervaren vaker ongewenst gedrag dan mannelijke werknemers.

25 oktober '24 (11:48)

Akkoord over nieuwe cao horeca: vooral meer ervaren medewerkers gaan erop vooruit

Werkgevers en vakbonden FNV en CNV hebben een overeenkomst bereikt over een nieuwe cao voor horecamedewerkers. Dat melden branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en FNV. Volgens de afspraken stijgen de lonen van werknemers in de laagste twee salarisschalen de komende twee jaar mee met het minimumloon.

23 oktober '24 ( 6:32)

Minder cafés in Nederland, maar meer restaurants en cateringbedrijven

DEN HAAG (ANP) - Het aantal cafés in Nederland is sinds 2007 met bijna een derde afgenomen. Wel kwamen er een stuk meer restaurants en bedrijven in de eventcatering bij, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe cijfers.

09 oktober '24 (10:48)

Nationale Krokettendag

Een van de meest iconische Nederlandse snacks verdient natuurlijk een eigen dag. Daarom is het op 9 oktober Nationale Krokettendag in Nederland. Er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten kroketten te vinden. Of je nou houdt van een traditionele vleeskroket of een vegetarische variant maakt niet uit. Op 9 oktober eren we de verrukkelijke kroket. 

07 oktober '24 (13:02)

Michelin- en groene sterren uitgereikt aan deze toprestaurants

De Librije in Zwolle is het enige restaurant in Nederland dat drie Michelinsterren mag voeren. Jonnie en Thérèse Boer kregen maandag in Maastricht voor het twintigste jaar de hoogste onderscheiding in het restaurantwezen toegekend. De eerste keer dat de chef-kok van De Librije een ster kreeg was in 1993.

07 oktober '24 ( 6:04)

Welke restaurants krijgen er een Michelin- of groene ster bij?

Op de horecavakbeurs BBB in Maastricht wordt maandag bekendgemaakt welke restaurants een Michelinster (erbij) krijgen. De sterren zijn een erkenning voor chefs die op hoog gastronomisch niveau koken.

05 september '24 (13:00)

Kaas-pizza dag

Pizza is een van de meest geliefde gerechten wereldwijd, en de eenvoud van een kaas-pizza staat centraal in deze culinaire favoriet. Kaas-pizza dag is een dag waarop we de pure, onweerstaanbare smaak van kaas op een knapperige pizzabodem vieren. Deze dag is een must voor elke pizzaliefhebber en biedt een geweldige kans om even stil te staan bij de eenvoud die dit gerecht zo bijzonder maakt.

12 augustus '24 (17:32)

Drukte bij strandtenten en terrassen door mooi weer

DEN HAAG (ANP) - Het is druk in de strandtenten langs de Nederlandse stranden. Brancheorganisatie de Nederlandse Kust Vereniging (NKV) en strandtenten in Vlissingen en Scheveningen zien maandag veel gasten en volle terrassen.

12 augustus '24 (10:17)

Geen slachtoffers bij brand pizzeria Leeuwarden, brand onder controle

LEEUWARDEN (ANP) - De brand in een pizzeria aan de Zuidvliet in Leeuwarden is onder controle. De brandweer verwacht nog geruime tijd bezig te zijn met nablussen, vertelt een woordvoerder. Voor zover bekend is niemand gewond geraakt.

08 augustus '24 (10:54)

Baby’s en peuters na 17.30 niet welkom in restaurant in Oostkapelle

Mossels & Meer, een restaurant in het Zeeuwse Oostkapelle, heeft een drastische maatregel genomen: ouders met baby’s en peuters die na 17.30 binnenkomen, worden de deur gewezen. Kinderen zijn rond bedtijd te druk en hebben in het verleden voor gevaarlijke situaties gezorgd. Dit meldt Hart van Nederland.