Nederland eet en drinkt steeds gezonder
In het onderzoek wordt de periode van 2019 tot 2021 onderzocht. Onder alle bevolkingsgroepen zijn we gezonder gaan eten en drinken. Daarentegen blijkt wel de meeste Nederlanders zich niet houden aan de Richtlijn goede voeding van de Gezondheidsraad. Daarin zet de Gezondheidsraad op een rij welke voedingsmiddelen en -gewoonten tot een betere gezondheid kunnen leiden. In de Richtlijn staat onder andere het advies dat je voldoende groente en fruit moet eten, net zoals volkorenproducten zoals brood.
Meer groente en fruit, minder rood en bewerkt vlees
Uit de peiling is gebleken dat Nederlanders meer groente en fruit eten. Zo aten we in Nederland in de periode 2007-2010 gemiddeld 128 gram groente per dag. De nieuwste meting geeft een gemiddelde van 163 gram per dag weer. De consumptie van fruit is ook gestegen. Toch concludeert het RIVM dat slechts een kleine dertig procent voldoet aan de Richtlijnen goede voeding.
Tegelijkertijd zijn we minder vlees gaan eten, rood en/of bewerkt vlees om precies te zijn. In de vergeleken periodes is een afname van ruim 20 procent geconstateerd. Daarnaast zijn we met zijn allen minder frisdranken met suiker gaan drinken. De hoeveelheid daalde van 382 gram in 2012-2016 naar 240 gram in 2019-2021. Nederlanders drinken tevens meer thee en water.
Over VCP 2019-2021
In de VCP wordt het eetpatroon van ongeveer 3.500 kinderen en volwassenen in kaart gebracht. De VCP geeft inzicht over wat Nederlanders eten en waar en wanneer zij eten en drinken. De conclusies worden gekoppeld aan de richtlijnen van de Gezondheidsraad. Hier kunnen beleidsmakers en professionals, zoals de horeca, mee aan de slag voor bijvoorbeeld gezondere en duurzamere voeding, productinnovatie, voorlichting en onderzoek. Voor alle details kan je de website www.wateetnederland.nl raadplegen.
Door: Nationale Horecagids