ING: horeca wordt ook dit jaar duurder
De horecasector was in 2022 goed voor een omzet van bijna 26 miljard euro. Dit is iets meer dan voor de coronapandemie. Daardoor lijkt het alsof het goed gaat met de horeca, maar meer omzet betekent niet dat er ook meer winst wordt gemaakt. Ondernemers in de sector kregen te maken met hogere kosten voor producten, energie en personeel. Die stegen harder dan de totale omzet van de markt.
Marges overhouden
De ING denkt dat het verhogen van de prijzen in de horeca de kortste klap is voor de sector om de marges in stand te houden. Naast de ondernemersbeloning is er geld nodig om te blijven innoveren en om te investeren. Dan gaat het bijvoorbeeld om het up-to-date houden van de onderneming of het betalen van de belastingschulden. Veel bedrijven hebben overheidssteun ontvangen tijdens de coronapandemie. Die gaan nu beginnen met het terugbetalen ervan. Naast de hogere kosten is de concurrentie de afgelopen jaren ook flink toegenomen. Ondanks de pandemie en kostenstijgingen is er een groei in het aantal horecaonderneming. Ook de verplichte sluitingen hebben de uitbaters een strop omgedaan.
Duurzaam ondernemen
Naast het doorberekenen van de hogere kosten kunnen ondernemers ook kijken of zij zelf een impact kunnen hebben op de kosten. Horecaeigenaren moeten kritisch kijken naar de kosten om deze zo laag mogelijk te houden. Investeren in duurzame oplossingen is belangrijk. Door gericht in te kopen en efficiënt te plannen kan op de inkoop al goed bespaard worden. Daarnaast zorgt het voor minder voedselverspilling. De energiekosten kunnen naar beneden als er wordt geïnvesteerd in duurzame verlichting, of energiezuinige keukenapparaten.
Door: Nationale Horecagids